« Powrót do wyników wyszukiwania

Żelazocyjanek wapnia (E538)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznany za nieszkodliwy w żywności.
Zastosowanie
Żywność: sól stołowa.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję cyjanku wodoru, chlorku żelaza i wodorotlenku wapnia.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada, Usa
Metabolizm
Z powodu trwałość wiązania pomiędzy wapniem a cząsteczką żelazocyjanku związek ten uznawany jest za nietoksyczny - nie wchodzi w reakcję z organizmem i wydalany jest z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,025 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scan/out70_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v06je41.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_ferrocyanide
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/Monograph1/Additive-190.pdf
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/index-eng.php
Podobne z tej grupy
Fosforan glinowo-sodowy E541
Glukonian potasu E577
Glukonian wapnia E578
Glukonian żelazawy E579
Krzemian wapnia E552
Kwas glukonowy E574
Lakton kwasu glukonowego E575
Mleczan żelazawy E585
Tlenek magnezu E530
Żelazocyjanek sodu E535