« Powrót do wyników wyszukiwania

Mleczan żelazawy (E585)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Barwiąca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznany za nieszkodliwy w żywności.
Zastosowanie
Żywność; mieszanki mleczne dla niemowląt. Ma zastosowanie jako suplement żelaza także dla osób stosujących dietę wegańską i wegetariańską.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję siarczanu żelaza (lub innej soli) z kwasem mlekowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety
Metabolizm
Wykazuje dużą biodostępność - jest dobrze wchłaniany w jelitach. Zawartość żelaza w organizmie jest jednak kontrolowana poprzez regulację wchłaniania.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/SCOGS/ucm261302.htm
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/Monograph1/Additive-193.pdf
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/index-eng.php
Podobne z tej grupy
Fosforan glinowo-sodowy E541
Glukonian sodu E576
Glukonian wapnia E578
Krzemian glinowo-potasowy E555
Krzemian glinu E559
Krzemian magnezu E553a
Kwas glukonowy E574
Talk E553b
Żelazocyjanek sodu E535
Żelazocyjanek wapnia E538