« Powrót do wyników wyszukiwania
Czerwień 2G (E128)
Inne nazwy: Czerwień spożywcza 10
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na czerwono |
Niebezpieczny, Wycofany z użycia |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Powinny jej unikać osoby uczulone na salicyniany, powoduje nadpobudliwość, dolegliwości żołądkowo - jelitowe, chroniczną pokrzywkę. Ponadto czerwień 2G może wywoływać anemię i może być czynnikiem mutagennym. W związku z tym, zastosowanie barwnika zostało mocno ograniczone, a dopuszczalna dzienna dawka zmniejszona. |
Zastosowanie |
Żywność: był używany w kiełbaskach śniadaniowych o zawartości przetworów zbożowych nie mniej niż 6% oraz mięsie do hamburgerów z dodatkiem warzyw lub przetworów zbożowych w ilości nie mniej niż 4%. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik syntetyczny |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Kanada, Wszystkie kraje UE |
Metabolizm |
Barwnik 2G szybko i rozlegle metabolizowany jest do aniliny, która jest znanym związkiem rakotwórczym, nie można również wykluczyć mechanizmów genotoksycznych. Dlatego też Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności (EFSA) wycofał E 128 z użycia. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Brak |