« Powrót do wyników wyszukiwania

Czerwień 2G (E128)

Inne nazwy: Czerwień spożywcza 10

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na czerwono Niebezpieczny, Wycofany z użycia
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Powinny jej unikać osoby uczulone na salicyniany, powoduje nadpobudliwość, dolegliwości żołądkowo - jelitowe, chroniczną pokrzywkę. Ponadto czerwień 2G może wywoływać anemię i może być czynnikiem mutagennym. W związku z tym, zastosowanie barwnika zostało mocno ograniczone, a dopuszczalna dzienna dawka zmniejszona.
Zastosowanie
Żywność: był używany w kiełbaskach śniadaniowych o zawartości przetworów zbożowych nie mniej niż 6% oraz mięsie do hamburgerów z dodatkiem warzyw lub przetworów zbożowych w ilości nie mniej niż 4%.
Pochodzenie substancji
Barwnik syntetyczny
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada, Wszystkie kraje UE
Metabolizm
Barwnik 2G szybko i rozlegle metabolizowany jest do aniliny, która jest znanym związkiem rakotwórczym, nie można również wykluczyć mechanizmów genotoksycznych. Dlatego też Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności (EFSA) wycofał E 128 z użycia.
Dopuszczalna dzienna dawka
Brak
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 884/2007 z dnia 26 lipca 2007r. w sprawie środków nadzwyczajnych zawieszających stosowanie E 128 czerwień 2G jako barwnika żywności
Kanada: http://www.inspection.gc.ca/food/labelling/decisions/food-colours/eng/1348150903240/1348150959157
Australia: http://ebookbrowsee.net/australia-and-new-zealand-schedule-3-colours-permitted-in-ac-pdf-d38137957
Podobne z tej grupy
Azorubina E122
Błękit brylantowy FCF E133
Czerń brylantowa BN E151
Czerwień Allura AC E129
Dwutlenek tytanu E171
Kantaksantyna E161g
Karmel E150a
Karoteny E160a
Zieleń S E142
Żółcień chinolinowa E104