« Powrót do wyników wyszukiwania
Czerwień 2G (E128)
Inne nazwy: Czerwień spożywcza 10
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na czerwono | Niebezpieczny, Wycofany z użycia |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Powinny jej unikać osoby uczulone na salicyniany, powoduje nadpobudliwość, dolegliwości żołądkowo - jelitowe, chroniczną pokrzywkę. Ponadto czerwień 2G może wywoływać anemię i może być czynnikiem mutagennym. W związku z tym, zastosowanie barwnika zostało mocno ograniczone, a dopuszczalna dzienna dawka zmniejszona. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: był używany w kiełbaskach śniadaniowych o zawartości przetworów zbożowych nie mniej niż 6% oraz mięsie do hamburgerów z dodatkiem warzyw lub przetworów zbożowych w ilości nie mniej niż 4%. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik syntetyczny |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Australia, Kanada, Wszystkie kraje UE |
Metabolizm |
---|
Barwnik 2G szybko i rozlegle metabolizowany jest do aniliny, która jest znanym związkiem rakotwórczym, nie można również wykluczyć mechanizmów genotoksycznych. Dlatego też Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności (EFSA) wycofał E 128 z użycia. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
Brak |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 884/2007 z dnia 26 lipca 2007r. w sprawie środków nadzwyczajnych zawieszających stosowanie E 128 czerwień 2G jako barwnika żywności Kanada: http://www.inspection.gc.ca/food/labelling/decisions/food-colours/eng/1348150903240/1348150959157 Australia: http://ebookbrowsee.net/australia-and-new-zealand-schedule-3-colours-permitted-in-ac-pdf-d38137957 |
Podobne z tej grupy |
---|
Brąz HT E155 Dwutlenek tytanu E171 Glin E173 Kapsorubina E160c Karmel E150a Karmel siarczynowy E150b Kurkumina E100 Węgiel roślinny E153 Węglan wapnia E170 Złoto E175 |