« Powrót do wyników wyszukiwania

Błękit patentowy V (E131)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na niebiesko-fioletowo Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skutki uboczne zdarzają się rzadko w takich stężeniach, w jakich są stosowane do barwienia żywności. Są doniesienia o przypadkach reakcji alergicznych, ze względu na łączenie się barwnika z białkami organizmu. Może powodować wzmożenie wydzielania histaminy, a więc nasilenie objawów astmy i reakcje alergiczne. Powinny unikać go osoby uczulone na salicyniany. Wywołuje nadpobudliwość.
Zastosowanie
Żywność: półprodukty żelujące do dekoracji.

Medycyna: używany w limfangiografii jako barwnik do uwidaczniania naczyń chłonnych.

Stomatologia: stosowany jako barwnik do tabletek barwiących, pokrywających płytkę, w celu jej uwidocznienia.
Pochodzenie substancji
Barwnik syntetyczny organiczny
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada
Metabolizm
Bardzo słabo wchłaniany i w większości wydalany z kałem w postaci niezmienionej.
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg masy ciała
Źródła
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2818.pdf
Kanada: http://www.inspection.gc.ca/food/labelling/decisions/food-colours/eng/1348150903240/1348150959157
Australia: http://ebookbrowsee.net/australia-and-new-zealand-schedule-3-colours-permitted-in-ac-pdf-d38137957
Podobne z tej grupy
Błękit brylantowy FCF E133
Dwutlenek tytanu E171
Glin E173
Kantaksantyna E161g
Karmel amoniakalny E150c
Karoteny E160a
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin E141
Kurkumina E100
Luteina E161b
Tlenki i wodorotlenki żelaza E172