« Powrót do wyników wyszukiwania
Błękit patentowy V (E131)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na niebiesko-fioletowo |
Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Skutki uboczne zdarzają się rzadko w takich
stężeniach, w jakich są stosowane do barwienia żywności. Są doniesienia o przypadkach reakcji alergicznych, ze względu na łączenie się barwnika z białkami organizmu. Może powodować wzmożenie wydzielania histaminy, a więc nasilenie objawów astmy i reakcje alergiczne. Powinny unikać go osoby uczulone na salicyniany. Wywołuje nadpobudliwość. |
Zastosowanie |
Żywność: półprodukty żelujące do dekoracji.
Medycyna: używany w limfangiografii jako barwnik do uwidaczniania naczyń chłonnych.
Stomatologia: stosowany jako barwnik do tabletek barwiących, pokrywających płytkę, w celu jej uwidocznienia. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik syntetyczny organiczny |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Kanada |
Metabolizm |
Bardzo słabo wchłaniany i w większości wydalany z kałem w postaci niezmienionej. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
5 mg/kg masy ciała |