« Powrót do wyników wyszukiwania
Błękit patentowy V (E131)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na niebiesko-fioletowo | Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Skutki uboczne zdarzają się rzadko w takich stężeniach, w jakich są stosowane do barwienia żywności. Są doniesienia o przypadkach reakcji alergicznych, ze względu na łączenie się barwnika z białkami organizmu. Może powodować wzmożenie wydzielania histaminy, a więc nasilenie objawów astmy i reakcje alergiczne. Powinny unikać go osoby uczulone na salicyniany. Wywołuje nadpobudliwość. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: półprodukty żelujące do dekoracji. Medycyna: używany w limfangiografii jako barwnik do uwidaczniania naczyń chłonnych. Stomatologia: stosowany jako barwnik do tabletek barwiących, pokrywających płytkę, w celu jej uwidocznienia. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik syntetyczny organiczny |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Australia, Kanada |
Metabolizm |
---|
Bardzo słabo wchłaniany i w większości wydalany z kałem w postaci niezmienionej. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
5 mg/kg masy ciała |
Podobne z tej grupy |
---|
Azorubina E122 Brąz FK E154 Chlorofile E140 Czerń brylantowa BN E151 Czerwień Allura AC E129 Erytrozyna E127 Glin E173 Karmel amoniakalno-siarczynowy E150d Karoteny E160a Likopen E160d |