« Powrót do wyników wyszukiwania

Tlenki i wodorotlenki żelaza (E172)

Inne nazwy: Rdza

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na brązowo, Barwi na czerwono, Barwi na pomarańczowo, Barwi na żółto, Barwi nczarno Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Wchłaniana jest tylko niewielka ilość, poza tym E172 stosowany jest tylko na zewnętrznej powierzchni owoców, których skórek na ogół się nie spożywa, więc nie ma wpływu na zdrowie.
Zastosowanie
Żywność: znakowanie melonów, granatów i owoców cytrusowych, warzyw; pasty mięsne, pasty z owoców morza, ciasta i desery w proszku.

Kosmetyki: puder do twarzy, cienie do powiek.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny nieorganiczny
Poza żywnością stosowany również
Barwienie jajek, karma dla zwierząt.
Metabolizm
Tylko ok. 1% ulega wchłonięciu w przewodzie pokarmowym.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nieustalone
Źródła
Rozporządzenie komisji (UE) nr 510/2013 z dnia 3 czerwca 2013r. http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/publication/guidelinessotonsixcolours.pdf
Podobne z tej grupy
Chlorofile E140
Czerń brylantowa BN E151
Indygotyna E132
Kapsorubina E160c
Karmel E150a
Karmel amoniakalno-siarczynowy E150d
Srebro E174
Węgiel roślinny E153
Zieleń S E142
Żółcień pomarańczowa FCF E110