« Powrót do wyników wyszukiwania

Tlenki i wodorotlenki żelaza (E172)

Inne nazwy: Rdza

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na brązowo, Barwi na czerwono, Barwi na pomarańczowo, Barwi na żółto, Barwi nczarno Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Wchłaniana jest tylko niewielka ilość, poza tym E172 stosowany jest tylko na zewnętrznej powierzchni owoców, których skórek na ogół się nie spożywa, więc nie ma wpływu na zdrowie.
Zastosowanie
Żywność: znakowanie melonów, granatów i owoców cytrusowych, warzyw; pasty mięsne, pasty z owoców morza, ciasta i desery w proszku.

Kosmetyki: puder do twarzy, cienie do powiek.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny nieorganiczny
Poza żywnością stosowany również
Barwienie jajek, karma dla zwierząt.
Metabolizm
Tylko ok. 1% ulega wchłonięciu w przewodzie pokarmowym.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nieustalone
Źródła
Rozporządzenie komisji (UE) nr 510/2013 z dnia 3 czerwca 2013r. http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/publication/guidelinessotonsixcolours.pdf
Podobne z tej grupy
Betanina E162
Błękit patentowy V E131
Chlorofile E140
Dwutlenek tytanu E171
Erytrozyna E127
Kantaksantyna E161g
Karmel amoniakalny E150c
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin E141
Luteina E161b
Węgiel roślinny E153