« Powrót do wyników wyszukiwania
Tlenki i wodorotlenki żelaza (E172)
Inne nazwy: Rdza
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na brązowo, Barwi na czerwono, Barwi na pomarańczowo, Barwi na żółto, Barwi nczarno | Zalecana ostrożność |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Wchłaniana jest tylko niewielka ilość, poza tym E172 stosowany jest tylko na zewnętrznej powierzchni owoców, których skórek na ogół się nie spożywa, więc nie ma wpływu na zdrowie. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: znakowanie melonów, granatów i owoców cytrusowych, warzyw; pasty mięsne, pasty z owoców morza, ciasta i desery w proszku. Kosmetyki: puder do twarzy, cienie do powiek. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik naturalny nieorganiczny |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Barwienie jajek, karma dla zwierząt. |
Metabolizm |
---|
Tylko ok. 1% ulega wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
Nieustalone |
Źródła |
---|
Rozporządzenie komisji (UE) nr 510/2013 z dnia 3 czerwca 2013r. http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/publication/guidelinessotonsixcolours.pdf |
Podobne z tej grupy |
---|
Błękit brylantowy FCF E133 Błękit patentowy V E131 Brąz FK E154 Brąz HT E155 Erytrozyna E127 Indygotyna E132 Kapsorubina E160c Kwas karminowy E120 Węglan wapnia E170 Zieleń S E142 |