« Powrót do wyników wyszukiwania

Betanina (E162)

Inne nazwy: Czerwień buraczana

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na ciemnoczerwono, Barwi na fioletowo Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Zostaje całkowicie wydalony z organizmu z moczem, nie powoduje skutków ubocznych. Ze względu na obecność azotanów nie powinno się podawać go dzieciom.
Zastosowanie
Żywność: kiełbasy, pasztety, warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek), śniadaniowe przetwory zbożowe owocowo aromatyzowane, ciastka, galaretki i nadzienia owocowe, lody, jogurty, galaretki, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, napoje. Kosmetyki.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny. Ekstrakt z korzenia buraka ćwikłowego.
Metabolizm
Brak dostatecznych danych na temat metabolizmu u ludzi.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nieustalone
Źródła
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v22je08.htm
Podobne z tej grupy
Amarant E123
Azorubina E122
Chlorofile E140
Czerń brylantowa BN E151
Karoteny E160a
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin E141
Likopen E160d
Tlenki i wodorotlenki żelaza E172
Węglan wapnia E170
Żółcień pomarańczowa FCF E110