« Powrót do wyników wyszukiwania
Betanina (E162)
Inne nazwy: Czerwień buraczana
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na ciemnoczerwono, Barwi na fioletowo | Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Zostaje całkowicie wydalony z organizmu z moczem, nie powoduje skutków ubocznych. Ze względu na obecność azotanów nie powinno się podawać go dzieciom. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: kiełbasy, pasztety, warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek), śniadaniowe przetwory zbożowe owocowo aromatyzowane, ciastka, galaretki i nadzienia owocowe, lody, jogurty, galaretki, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, napoje. Kosmetyki. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik naturalny. Ekstrakt z korzenia buraka ćwikłowego. |
Metabolizm |
---|
Brak dostatecznych danych na temat metabolizmu u ludzi. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
Nieustalone |
Źródła |
---|
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v22je08.htm |
Podobne z tej grupy |
---|
Azorubina E122 Brąz HT E155 Czerwień 2G E128 Czerwień Allura AC E129 Dwutlenek tytanu E171 Erytrozyna E127 Karmel E150a Karmel siarczynowy E150b Likopen E160d Węgiel roślinny E153 |