« Powrót do wyników wyszukiwania

Karmel amoniakalny (E150c)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na brązowo Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Wywołuje nadpobudliwość, może być przyczyną chorób wątroby, żołądka oraz problemów z płodnością.
Zastosowanie
Żywność: chleb słodowy (chleb z dodatkiem minimum 7% ekstraktu słodowego w przeliczeniu na masę mąki), kiełbasy, pasztety, burger meat, mięso do hamburgerów z dodatkiem warzyw lub przetworów zbożowych w ilości nie mniej niż 4%, ocet, sos sojowy, sos ostrygowy, warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek), olej, ekstrudowane, napowietrzane lub owocowo aromatyzowane śniadaniowe przetwory zbożowe, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, herbatniki, polewy, czekolady, desery mleczne, niskokaloryczne, piwo, Cidre bouché, whisky, napój spirytusowy zbożowy [inny niż Korn, Kornbrand albo okowita (wódka naturalna) żytnia Marque narodowa luksemburska], okowita (wódka naturalna) z wina gronowego, rum, brandy, Weinbrand, okowita (wódka naturalna) z wytłoków winogron [inne niż Tsikoudia i Tsipouro i okowita (wódka naturalna) z wytłoków Marque narodowa luksemburska], Grappa invecchiata, Bagaceira velha, Krupnik, arak, winiak, starka, koniak, aromatyzowane napoje winopochodne gronowe (z wyjątkiem bitter soda), aromatyzowane wina gronowe, Americano, wina likierowe i gatunkowe wina likierowe produkowane w specyficznych regionach.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny, modyfikowany chemicznie. Otrzymywany w wyniku podgrzewania cukrów (glukozy, fruktozy, sacharozy, dekstrozy) w obecności związków amoniaku.
Metabolizm
Brak dostatecznych danych na temat metabolizmu u ludzi.
Dopuszczalna dzienna dawka
200 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Karmel często używany jest do barwienia pieczywa, aby uzyskać efekt chleba z pełnego ziarna. Prawdziwy razowiec nie zawiera dodatku barwników, jest dość ciężki, a podczas krojenia powinien się lepić. Termin karmel odnosi się do produktów o barwie brązowej o różnej intensywności, przeznaczonych do barwienia. Nie odnosi się do słodkiego aromatycznego produktu uzyskiwanego po podgrzaniu cukrów i stosowanego do aromatyzowania żywności (np.wyrobów cukierniczych, pieczywa słodkiego, napojów alkoholowych).
Źródła
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2004.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/3030.pdf
Podobne z tej grupy
Czerwień 2G E128
Czerwień Allura AC E129
Erytrozyna E127
Karmel amoniakalno-siarczynowy E150d
Karmel siarczynowy E150b
Karoteny E160a
Kwas karminowy E120
Ryboflawina E101
Srebro E174
Węgiel roślinny E153