« Powrót do wyników wyszukiwania
Amarant (E123)
Inne nazwy: Czerwień spożywcza 9
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na ciemnoczerwono, Barwi na purpurowo |
Niebezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Nasila objawy nietolerancji salicylanów oraz objawy astmy. Ustalono związek pomiędzy pojawieniem się guzów nowotworowych a spożyciem żywności z amarantem dla szczurów, ale nie został udowodniony wśród ludzi. Jednak nie powinno się podawać go dzieciom. |
Zastosowanie |
Żywność: aperitify na bazie wina gronowego lub owocowego, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj. z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino), ikra ryb (kawior).
Kosmetyki: róże, szminki. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik syntetyczny. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Usa |
Poza żywnością stosowany również |
Barwnik do tkanin, skór, papieru. |
Metabolizm |
W niewielkim stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Wydalany głównie z kałem (u szczurów). W jelitach ulega redukcji bakteryjnej. Brakuje badań dotyczących metabolizmu u ludzi. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
0,15 mg/kg m.c. dziennie |