« Powrót do wyników wyszukiwania

Amarant (E123)

Inne nazwy: Czerwień spożywcza 9

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na ciemnoczerwono, Barwi na purpurowo Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Nasila objawy nietolerancji salicylanów oraz objawy astmy. Ustalono związek pomiędzy pojawieniem się guzów nowotworowych a spożyciem żywności z amarantem dla szczurów, ale nie został udowodniony wśród ludzi. Jednak nie powinno się podawać go dzieciom.
Zastosowanie
Żywność: aperitify na bazie wina gronowego lub owocowego, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj. z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino), ikra ryb (kawior).

Kosmetyki: róże, szminki.
Pochodzenie substancji
Barwnik syntetyczny.
Kraje w których substancja jest zakazana
Usa
Poza żywnością stosowany również
Barwnik do tkanin, skór, papieru.
Metabolizm
W niewielkim stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Wydalany głównie z kałem (u szczurów). W jelitach ulega redukcji bakteryjnej. Brakuje badań dotyczących metabolizmu u ludzi.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,15 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1649.pdf
USA: http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&sid=3f6c9146ba54b1b84f17046e27197926&tpl=/ecfrbrowse/Title21/21cfr74_main_02.tpl
Podobne z tej grupy
Beta-apo-8'karotenal (C30) E160e
Błękit brylantowy FCF E133
Chlorofile E140
Erytrozyna E127
Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C30) E160f
Indygotyna E132
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin E141
Srebro E174
Tlenki i wodorotlenki żelaza E172
Żółcień chinolinowa E104