« Powrót do wyników wyszukiwania
Tartrazyna (E102)
Inne nazwy: Żółcień spożywcza 4
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na żółto |
Niebezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Nasila objawy nietolerancji na salicyniany (owoce, aspiryna), w połączeniu z benzoesanami może wywołać nadpobudliwość czyli ADHD u dzieci. Poprzez działanie uwalniające histaminę, wzmaga objawy astmatyków. Może powodować trudności z koncentracją, problemy w nauce, bezsenność. Ma działanie kancerogenne. |
Zastosowanie |
Żywność: warzywa konserwowe, marynaty, przetworzony (purée) groszek i ogrodowy groszek (w puszkach), napoje i zupy w proszku, galaretki, dżemy, wyroby cukiernicze, marcepan, sos miętowy, sos brzozowy, polewy do deserów w proszku, likiery owocowe, kasze, płatki zbożowe musztarda, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter
vino) . |
Pochodzenie substancji |
Barwnik syntetyczny. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Wielka brytania |
Poza żywnością stosowany również |
Występuje w preparatach dla sportowców, np. Carnotrix, 4MoveGrape. Barwnik kapsułek suplementów, np. L-Karnityna GreenTea. Barwnik otoczki tabletek, np. No-spa, GripexMax. Barwnik do wełny i jedwabiu. |
Metabolizm |
W przeważającej ilości wydalana z moczem w niezmienionej postaci. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
7,5 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
Na opakowaniu produktu zawierającego tartrazynę (E 102) powinna widnieć informacja składająca się z nazwy barwnika lub jego numeru E oraz ostrzeżenia, że może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. |