« Powrót do wyników wyszukiwania

Azorubina (E122)

Inne nazwy: Karmoizyna, czerwień spożywcza 3

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na czerwono Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może nasilać objawy nietolerancji salicylanów oraz wywołać nadpobudliwość u dzieci. Dodatkowo jest czynnikiem uwalniającym histaminę i może nasilać objawy astmy oraz wywoływać pokrzywkę, wysypkę i obrzęki.
Zastosowanie
Żywność: marcepan, ciasta budynie, kisiele, galaretki, dżemy, jogurty, galaretki w proszku, sos brązowy, wino, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino). .
Pochodzenie substancji
Barwnik syntetyczny.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Kanada, Usa, Wielka brytania
Poza żywnością stosowany również
Występuje w napojach izotonicznych, np. 4MoveGrape.
Metabolizm
W ograniczony sposób wchłaniana z przewodu pokarmowego. Wydalana głównie z kałem (60-75%) oraz moczem. Częściowo ulega w jelitach redukcji do sulfonowanych amin aromatycznych znanych z genotoksyczności. Nie odnotowano jednak ich mutagennego wpływu na organizm.
Dopuszczalna dzienna dawka
4 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Na opakowaniu produktu zawierającego azorubinę (E 122) powinna widnieć informacja składająca się z nazwy barwnika lub jego numeru E oraz ostrzeżenia, że może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
Źródła
Rozporządzenie PE i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008r. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1332.pdf
USA: http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&sid=3f6c9146ba54b1b84f17046e27197926&tpl=/ecfrbrowse/Title21/21cfr74_main_02.tpl
Kanada: http://www.inspection.gc.ca/food/labelling/decisions/food-colours/eng/1348150903240/1348150959157
Japonia: http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/pages/list-desin.add-x Wielka Brytania: http://food.gov.uk/multimedia/pdfs/board/info120101.pdf
Podobne z tej grupy
Annato E160b
Betanina E162
Błękit brylantowy FCF E133
Chlorofile E140
Dwutlenek tytanu E171
Karmel amoniakalno-siarczynowy E150d
Kurkumina E100
Kwas karminowy E120
Ryboflawina E101
Zieleń S E142