« Powrót do wyników wyszukiwania
Azorubina (E122)
Inne nazwy: Karmoizyna, czerwień spożywcza 3
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na czerwono |
Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Może nasilać objawy nietolerancji salicylanów oraz wywołać nadpobudliwość u dzieci. Dodatkowo jest czynnikiem uwalniającym histaminę i może nasilać objawy astmy oraz wywoływać pokrzywkę, wysypkę i obrzęki. |
Zastosowanie |
Żywność: marcepan, ciasta budynie, kisiele, galaretki, dżemy, jogurty, galaretki w proszku, sos brązowy, wino, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino). . |
Pochodzenie substancji |
Barwnik syntetyczny. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia, Kanada, Usa, Wielka brytania |
Poza żywnością stosowany również |
Występuje w napojach izotonicznych, np. 4MoveGrape. |
Metabolizm |
W ograniczony sposób wchłaniana z przewodu pokarmowego. Wydalana głównie z kałem (60-75%) oraz moczem. Częściowo ulega w jelitach redukcji do sulfonowanych amin aromatycznych znanych z genotoksyczności. Nie odnotowano jednak ich mutagennego wpływu na organizm. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
4 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
Na opakowaniu produktu zawierającego azorubinę (E 122) powinna widnieć informacja składająca się z nazwy barwnika lub jego numeru E oraz ostrzeżenia, że może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. |