« Powrót do wyników wyszukiwania

Luteina (E161b)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na czerwono - żółto Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Nie określono negatywnych skutków stosowania.
Zastosowanie
Żywność: marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, zupy, napoje alkoholowe, ciasta.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny. Pochodna karotenoidów. Otrzymywany z płatków aksamitki wzniesionej (Tagetes erecta L.), warzyw zielonoliściastych, alfalfa (lucerny) oraz jako produkt uboczny w wyniku ekstrakcji chlorofili.
Metabolizm
Luteina gromadzona jest głównie w wątrobie oraz tkance tłuszczowej. Wysokie stężenia stwierdzono także w siatkówce oka. Niewiele wiadomo na temat metabolizmu luteiny. Tylko w śladowych ilościach (jeśli w ogóle) jest przekształcana do witaminy A (retinolu). Obecność tłuszczu w diecie poprawia jej wchłanianie.
Dopuszczalna dzienna dawka
1 mg/kg m.c. dziennie (dotyczy łącznie spożycia luteiny i zeaksantyny)
Ciekawostki
Naturalnym źródłem luteiny i zeaksantyny w diecie są: żółtko jaja, zielone i pomarańczowe warzywa i owoce (jarmuż, szpinak, sałata, brokuły, dynia, brukselka, zielony groszek, kukurydza, fasolka szparagowa, marchew, kapusta, pomarańcze, pomidory).
Źródła
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1678.pdf http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/publication/guidelinessotonsixcolours.pdf
Podobne z tej grupy
Błękit brylantowy FCF E133
Błękit patentowy V E131
Czerwień 2G E128
Czerwień Allura AC E129
Glin E173
Kapsorubina E160c
Karmel E150a
Karoteny E160a
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin E141
Ryboflawina E101