« Powrót do wyników wyszukiwania

Wodorotlenek magnezu (E528)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: wyroby kakaowe i czekoladowe, karmelki, sery, warzywa konserwowe (np. groszek).

Kosmetyki: pasty do zębów, kremy.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję tlenku magnezu z wodą lub poprzez reakcję mocnych zasad z rozpuszczalnymi solami magnezu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: leki zobojętniające sok żołądkowy.
Metabolizm
Wchłanianie magnezu zależy m.in. od podaży białka z dietą - jego biodostępność jest mniejsza, gdy spożycie białka wynosi poniżej 30 gramów na dobę. Z kolei zbyt duże spożycie białka powoduje zwiększoną utratę magnezu przez nerki. Magnez jest ważnym skladnikiem wielu enzymów, uczestniczy w metabolizmie wapnia, syntezie białek, produkcji energii, glikolizie.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
W przyrodzie występuje w postaci minerału o nazwie brucyt.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC33/fa0105be.pdf
http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/evm-01-13.pdf
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodorotlenek_magnezu
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Podobne z tej grupy
Fosforany potasu E340
Fosforany sodu E339
Fosforany wapnia E341
Kwas chlorowodorowy E507
Siarczan amonowo-glinowy E523
Siarczany sodu E514
Tlenek wapnia E529
Winian wapnia E354
Winiany potasu E336
Winiany sodu E335