« Powrót do wyników wyszukiwania
Wodorotlenek magnezu (E528)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Regulująca kwasowość |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Brak skutków ubocznych. |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby kakaowe i czekoladowe, karmelki, sery, warzywa konserwowe (np. groszek).
Kosmetyki: pasty do zębów, kremy. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję tlenku magnezu z wodą lub poprzez reakcję mocnych zasad z rozpuszczalnymi solami magnezu. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: leki zobojętniające sok żołądkowy. |
Metabolizm |
Wchłanianie magnezu zależy m.in. od podaży białka z dietą - jego biodostępność jest mniejsza, gdy spożycie białka wynosi poniżej 30 gramów na dobę. Z kolei zbyt duże spożycie białka powoduje zwiększoną utratę magnezu przez nerki. Magnez jest ważnym skladnikiem wielu enzymów, uczestniczy w metabolizmie wapnia, syntezie białek, produkcji energii, glikolizie. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
W przyrodzie występuje w postaci minerału o nazwie brucyt. |