« Powrót do wyników wyszukiwania

Wodorotlenek magnezu (E528)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: wyroby kakaowe i czekoladowe, karmelki, sery, warzywa konserwowe (np. groszek).

Kosmetyki: pasty do zębów, kremy.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję tlenku magnezu z wodą lub poprzez reakcję mocnych zasad z rozpuszczalnymi solami magnezu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: leki zobojętniające sok żołądkowy.
Metabolizm
Wchłanianie magnezu zależy m.in. od podaży białka z dietą - jego biodostępność jest mniejsza, gdy spożycie białka wynosi poniżej 30 gramów na dobę. Z kolei zbyt duże spożycie białka powoduje zwiększoną utratę magnezu przez nerki. Magnez jest ważnym skladnikiem wielu enzymów, uczestniczy w metabolizmie wapnia, syntezie białek, produkcji energii, glikolizie.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
W przyrodzie występuje w postaci minerału o nazwie brucyt.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC33/fa0105be.pdf
http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/evm-01-13.pdf
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodorotlenek_magnezu
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Chlorek magnezu E511
Fosforany magnezu E343
Kwas adypinowy E355
Kwas bursztynowy E363
Kwas metawinowy E353
Kwas siarkowy E513
Siarczany sodu E514
Tlenek wapnia E529
Węglany magnezu E504