« Powrót do wyników wyszukiwania

Siarczany sodu (E514)

Inne nazwy: Siarczan sodu, wodorosiarczan sodu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Stabilizująca, Nośnik, Wypełniająca, Konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Osoby, u których stwierdzono chorobę nerek lub wątroby, powinny unikać siarczanów sodu. Ponadto, wysokie dawki tych związków mogą podrażnić skórę i błony śluzowe, powodując zaburzenia żołądkowo-jelitowe i biegunkę.
Zastosowanie
Żywność: herbatniki, gumy do żucia, tuńczyk w puszce.
Pochodzenie substancji
Związek wydobywany z naturalnych złóż, a następnie oczyszczany. Może być również pozyskiwany na dordze syntezy chemicznej w reakcji chlorku sodu z kwasem siarkowym lub dwutlenkiem siarki.
Poza żywnością stosowany również
Używany do produkcji ścieru drzewnego, detergentów, szkła, barwników oraz w przemyśle chemicznym do otrzymywania innych soli.
Metabolizm
Związek rozpuszczalny w wodzie, wchłaniany w jelitach. Zarówno siarczany, jak i sód są naturalnymi składnikami pożywienia oraz ludzkiego organizmu wykorzystywanymi w fizjologicznych szlakach metabolicznych.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie określono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1940.pdf http://www.inchem.org/documents/sids/sids/7757826.pdf http://pl.wikipedia.org/wiki/Siarczan_sodu
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Chlorek wapnia E509
Fosforany magnezu E343
Fosforany potasu E340
Fosforany sodu E339
Jabłczan potasu E351
Siarczan sodowo-glinowy E521
Siarczany potasu E515
Węglany magnezu E504
Wodorotlenek wapnia E526