« Powrót do wyników wyszukiwania
Siarczany sodu (E514)
Inne nazwy: Siarczan sodu, wodorosiarczan sodu
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Regulująca kwasowość, Stabilizująca, Nośnik, Wypełniająca, Konserwująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Osoby, u których stwierdzono chorobę nerek lub wątroby, powinny unikać siarczanów sodu. Ponadto, wysokie dawki tych związków mogą podrażnić skórę i błony śluzowe, powodując zaburzenia żołądkowo-jelitowe i biegunkę. |
Zastosowanie |
Żywność: herbatniki, gumy do żucia, tuńczyk w puszce. |
Pochodzenie substancji |
Związek wydobywany z naturalnych złóż, a następnie oczyszczany. Może być również pozyskiwany na dordze syntezy chemicznej w reakcji chlorku sodu z kwasem siarkowym lub dwutlenkiem siarki. |
Poza żywnością stosowany również |
Używany do produkcji ścieru drzewnego, detergentów, szkła, barwników oraz w przemyśle chemicznym do otrzymywania innych soli. |
Metabolizm |
Związek rozpuszczalny w wodzie, wchłaniany w jelitach. Zarówno siarczany, jak i sód są naturalnymi składnikami pożywienia oraz ludzkiego organizmu wykorzystywanymi w fizjologicznych szlakach metabolicznych. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie określono |