« Powrót do wyników wyszukiwania
Winiany potasu (E336)
Inne nazwy: Sole potasowe kwasu winowego - winian monopotasowy, winian dipotasowy
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Regulująca kwasowość, Stabilizująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
U osób wrażliwych może wywołać obrzęk i podnieść ciśnienie krwi, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do niewydolności serca. Uważać na niego powinny osoby, u których stwierdzono niewydolność nerek lub wątroby. |
Zastosowanie |
Żywność: produkty cukiernicze i piekarnicze, galaretki owocowe, marmolady i dżemy, napoje bezalkoholowe, sok winogronowy, wina, proszek do pieczenia, słodziki stołowe w proszku i tabletkach, herbatniki, sucharki i żwyność dla dzieci (tylko w postaci L(+)).
Kosmetyki: proszek do protez dentystycznych, sól do moczenia stóp, płyny i proszki do kąpieli, płukanki do włosów. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję kwasu winowego z winianem sodowo-potasowym oraz siarczanem potasu. |
Poza żywnością stosowany również |
Medycyna: środki przeczyszczające |
Dopuszczalna dzienna dawka |
30 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu winowego oraz jego soli - E335, 336 i 337) |