« Powrót do wyników wyszukiwania

Winiany potasu (E336)

Inne nazwy: Sole potasowe kwasu winowego - winian monopotasowy, winian dipotasowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Stabilizująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób wrażliwych może wywołać obrzęk i podnieść ciśnienie krwi, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do niewydolności serca. Uważać na niego powinny osoby, u których stwierdzono niewydolność nerek lub wątroby.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze i piekarnicze, galaretki owocowe, marmolady i dżemy, napoje bezalkoholowe, sok winogronowy, wina, proszek do pieczenia, słodziki stołowe w proszku i tabletkach, herbatniki, sucharki i żwyność dla dzieci (tylko w postaci L(+)).

Kosmetyki: proszek do protez dentystycznych, sól do moczenia stóp, płyny i proszki do kąpieli, płukanki do włosów.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję kwasu winowego z winianem sodowo-potasowym oraz siarczanem potasu.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: środki przeczyszczające
Dopuszczalna dzienna dawka
30 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu winowego oraz jego soli - E335, 336 i 337)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC33/fa0105be.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je93.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_tartrate
Podobne z tej grupy
Cytryniany amonowe E380
Fosforany wapnia E341
Jabłczan potasu E351
Kwas adypinowy E355
Kwas chlorowodorowy E507
Kwas L(+)-winowy E334
Węglany magnezu E504
Winian sodowo-potasowy E337
Wodorotlenek magnezu E528
Wodorotlenek sodu E524