« Powrót do wyników wyszukiwania

Winiany potasu (E336)

Inne nazwy: Sole potasowe kwasu winowego - winian monopotasowy, winian dipotasowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Stabilizująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób wrażliwych może wywołać obrzęk i podnieść ciśnienie krwi, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do niewydolności serca. Uważać na niego powinny osoby, u których stwierdzono niewydolność nerek lub wątroby.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze i piekarnicze, galaretki owocowe, marmolady i dżemy, napoje bezalkoholowe, sok winogronowy, wina, proszek do pieczenia, słodziki stołowe w proszku i tabletkach, herbatniki, sucharki i żwyność dla dzieci (tylko w postaci L(+)).

Kosmetyki: proszek do protez dentystycznych, sól do moczenia stóp, płyny i proszki do kąpieli, płukanki do włosów.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję kwasu winowego z winianem sodowo-potasowym oraz siarczanem potasu.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: środki przeczyszczające
Dopuszczalna dzienna dawka
30 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu winowego oraz jego soli - E335, 336 i 337)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC33/fa0105be.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je93.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_tartrate
Podobne z tej grupy
Adypininian sodu E356
Chlorek magnezu E511
Kwas bursztynowy E363
Kwas metawinowy E353
Siarczany potasu E515
Węglany amonu E503
Węglany magnezu E504
Winian wapnia E354
Wodorotlenek amonu E527
Wodorotlenek magnezu E528