« Powrót do wyników wyszukiwania

Wodorotlenek amonu (E527)

Inne nazwy: Wodny roztwór amoniaku, woda amoniakalna

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Zobojętniająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Jako dodatek do żywności jest bezpieczny, jednak połknięcie samego związku sprawia, że jest on toksyczny i może spowodować podrażnienie oczu i błon śluzowych oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Jako dodatek do farb, niszczy włosy.
Zastosowanie
Żywność: wyroby kakaowe i czekoladowe.

Kosmetyki: farby do włosów, kremy.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez połączenie amoniaku i wody.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia
Poza żywnością stosowany również
Produkcja nawozów sztucznych, włókien, plastików, materiałów wybuchowych, karmy dla zwierząt. Przemysł papierniczy, gumowy.
Metabolizm
Wchłonięte jony amonowe są transportowane do wątroby, metabolizowane do mocznika i wydalane przez nerki z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC33/fa0105be.pdf http://www.inchem.org/documents/ehc/ehc/ehc54.htm#SectionNumber:1.5 http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_amoniakalna
Japonia: http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/pages/list-desin.add-x Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Chlorek magnezu E511
Chlorek wapnia E509
Fosforany wapnia E341
Jabłczany sodu E350
Kwas adypinowy E355
Kwas L(+)-winowy E334
Węglany magnezu E504
Winiany potasu E336
Wodorotlenek sodu E524