« Powrót do wyników wyszukiwania
Wodorotlenek amonu (E527)
Inne nazwy: Wodny roztwór amoniaku, woda amoniakalna
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Regulująca kwasowość, Zobojętniająca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Jako dodatek do żywności jest bezpieczny, jednak połknięcie samego związku sprawia, że jest on toksyczny i może spowodować podrażnienie oczu i błon śluzowych oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Jako dodatek do farb, niszczy włosy. |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby kakaowe i czekoladowe.
Kosmetyki: farby do włosów, kremy. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez połączenie amoniaku i wody. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Japonia |
Poza żywnością stosowany również |
Produkcja nawozów sztucznych, włókien, plastików, materiałów wybuchowych, karmy dla zwierząt. Przemysł papierniczy, gumowy. |
Metabolizm |
Wchłonięte jony amonowe są transportowane do wątroby, metabolizowane do mocznika i wydalane przez nerki z moczem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |