« Powrót do wyników wyszukiwania

Cytryniany amonowe (E380)

Inne nazwy: Sole amonowe kwasu cytrynowego - cytrynian amonu, cytrynian triamonu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Buforująca, Regulująca kwasowość, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób wrażliwych na glutaminian sodu, może wywołać objawy w postaci wysypki i rumienia.
Zastosowanie
Żywność: serki topione i inne miękkie do smarowania pieczywa, wyroby czekoladowe.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcji kwasu cytrynowego z wodorotlenkiem, węglanem lub wodorowęglanem amonu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Usa
Metabolizm
Kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem komórek organizmu, produktem pośrednim metabolizmu tlenowego, bierze udział w cyklu Krebsa.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Adypininian sodu E356
Chlorek wapnia E509
Fosforany potasu E340
Jabłczany sodu E350
Siarczan sodowo-glinowy E521
Tlenek wapnia E529
Węglany magnezu E504
Winiany sodu E335
Wodorotlenek magnezu E528
Wodorotlenek potasu E525