« Powrót do wyników wyszukiwania

Siarczan potasowo-glinowy (E522)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Wiążąca, Regulująca kwasowość, Utwardzająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Połknięcie dużych ilości tego związku może wywołać uczucie palenia i pieczenia w jamie ustnej, jednak w małych dawkach związek ten uznawany jest za bezpieczny. Glin może powodować zmniejszone wchłanienie witamin z grupy B.
Zastosowanie
Żywność: mąka, produkty zbożowe, sery, kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce i warzywa, białko jaja.

Kosmetyki: płyny po goleniu, sztyfty po goleniu hamujące drobne krwawienia.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany z siarczanu glinu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia
Metabolizm
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach.
Dopuszczalna dzienna dawka
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności)
Ciekawostki
W przyrodzie występuje jako minerał - ałun glinowo-potasowy.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v024je07.htm
http://www.food-info.net/uk/e/e521.htm
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Podobne z tej grupy
Adypininian sodu E356
Fosforany potasu E340
Kwas adypinowy E355
Kwas chlorowodorowy E507
Kwas fosforowy E338
Kwas L(+)-winowy E334
Tlenek wapnia E529
Węglany magnezu E504
Winiany potasu E336
Wodorotlenek magnezu E528