« Powrót do wyników wyszukiwania

Siarczan potasowo-glinowy (E522)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Wiążąca, Regulująca kwasowość, Utwardzająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Połknięcie dużych ilości tego związku może wywołać uczucie palenia i pieczenia w jamie ustnej, jednak w małych dawkach związek ten uznawany jest za bezpieczny. Glin może powodować zmniejszone wchłanienie witamin z grupy B.
Zastosowanie
Żywność: mąka, produkty zbożowe, sery, kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce i warzywa, białko jaja.

Kosmetyki: płyny po goleniu, sztyfty po goleniu hamujące drobne krwawienia.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany z siarczanu glinu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia
Metabolizm
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach.
Dopuszczalna dzienna dawka
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności)
Ciekawostki
W przyrodzie występuje jako minerał - ałun glinowo-potasowy.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v024je07.htm
http://www.food-info.net/uk/e/e521.htm
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Podobne z tej grupy
Chlorek magnezu E511
Fosforany potasu E340
Jabłczan potasu E351
Jabłczany sodu E350
Kwas adypinowy E355
Kwas chlorowodorowy E507
Węglany sodu E500
Winiany potasu E336
Winiany sodu E335
Wodorotlenek magnezu E528