« Powrót do wyników wyszukiwania

Winiany sodu (E335)

Inne nazwy: Sole sodowe kwasu winowego - winian monosodowy, winian disodowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak efektów ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze, galaretki, marmolady, dżemy, słodzony przecier z kasztanów, herbatniki, sucharki i żwyność dla dzieci (tylko w postaci L(+)), wędliny i przetwory mięsne, sery.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: środki przeczyszczające.
Dopuszczalna dzienna dawka
30 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu winowego oraz jego soli - E335, 336 i 337)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC33/fa0105be.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je93.htm
Podobne z tej grupy
Adypininian sodu E356
Jabłczan potasu E351
Kwas adypinowy E355
Kwas bursztynowy E363
Kwas chlorowodorowy E507
Kwas L(+)-winowy E334
Siarczan sodowo-glinowy E521
Siarczany potasu E515
Węglany amonu E503
Winiany potasu E336