« Powrót do wyników wyszukiwania

Winiany sodu (E335)

Inne nazwy: Sole sodowe kwasu winowego - winian monosodowy, winian disodowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak efektów ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze, galaretki, marmolady, dżemy, słodzony przecier z kasztanów, herbatniki, sucharki i żwyność dla dzieci (tylko w postaci L(+)), wędliny i przetwory mięsne, sery.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: środki przeczyszczające.
Dopuszczalna dzienna dawka
30 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu winowego oraz jego soli - E335, 336 i 337)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC33/fa0105be.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je93.htm
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Chlorek magnezu E511
Kwas fosforowy E338
Kwas metawinowy E353
Kwas siarkowy E513
Siarczany potasu E515
Węglany amonu E503
Winiany potasu E336
Wodorotlenek magnezu E528
Wodorotlenek potasu E525