« Powrót do wyników wyszukiwania

Siarczan sodowo-glinowy (E521)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Wiążąca, Buforująca, Regulująca kwasowość, Utwardzająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może być lekko uczulający, jednak zazwyczaj jest nieszkodliwy jako dodatek do żywności. Jedynie przy bezpośrednim kontakcie może wywołać reakcję alergiczną w postaci wysypki. Glin może powodować zmniejszone wchłanienie witamin z grupy B.
Zastosowanie
Żywność: mąka, produkty zbożowe, kasze, sery, kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce i warzywa, białko jaja.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany z siarczanu glinu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia
Poza żywnością stosowany również
Medycyna, histopatologia: produkcja hematoksyliny - środka do wybarwiania jądra komórkowego.
Metabolizm
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach.
Dopuszczalna dzienna dawka
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności)
Ciekawostki
W przyrodzie występuje jako minerał o nazwie ałun glinowo-sodowy.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v024je07.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_aluminium_sulfate http://www.food-info.net/uk/e/e521.htm
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Japonia: http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/pages/list-desin.add-x
Podobne z tej grupy
Cytryniany amonowe E380
Fosforany potasu E340
Jabłczany sodu E350
Kwas chlorowodorowy E507
Siarczan amonowo-glinowy E523
Węglany potasu E501
Węglany sodu E500
Winiany sodu E335
Wodorotlenek sodu E524
Wodorotlenek wapnia E526