« Powrót do wyników wyszukiwania
Siarczan sodowo-glinowy (E521)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Wiążąca, Buforująca, Regulująca kwasowość, Utwardzająca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Może być lekko uczulający, jednak zazwyczaj jest nieszkodliwy jako dodatek do żywności. Jedynie przy bezpośrednim kontakcie może wywołać reakcję alergiczną w postaci wysypki. Glin może powodować zmniejszone wchłanienie witamin z grupy B. |
Zastosowanie |
Żywność: mąka, produkty zbożowe, kasze, sery, kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce i warzywa, białko jaja. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany z siarczanu glinu. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Japonia |
Poza żywnością stosowany również |
Medycyna, histopatologia: produkcja hematoksyliny - środka do wybarwiania jądra komórkowego. |
Metabolizm |
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności) |
Ciekawostki |
W przyrodzie występuje jako minerał o nazwie ałun glinowo-sodowy. |