« Powrót do wyników wyszukiwania

Siarczany potasu (E515)

Inne nazwy: Siarczan potasu, wodorosiarczan potasu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Nośnik Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Poważne dolegliwości żołądkowo-jelitowe (krwawienia) mają miejsce po spożyciu dużych dawek tych substancji.
Zastosowanie
Żywność: substytuty soli, piwo.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w wyniku reakcji podwójnej wymiany pomiędzy kizerytem i chlorkiem potasu.
Poza żywnością stosowany również
Prokukcja nawozów mineralnych, szkła, ałunów.
Metabolizm
Związek rozpuszczalny w wodzie, wchłaniany w jelitach. Zarówno siarczany, jak i potas są naturalnymi składnikami pożywienia oraz ludzkiego organizmu wykorzystywanymi w fizjologicznych szlakach metabolicznych.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie określono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1940.pdf http://pl.wikipedia.org/wiki/Siarczan_potasu
Podobne z tej grupy
Adypininian sodu E356
Fosforany magnezu E343
Fosforany potasu E340
Fosforany wapnia E341
Jabłczan potasu E351
Kwas metawinowy E353
Węglany magnezu E504
Winian sodowo-potasowy E337
Winiany potasu E336
Wodorotlenek sodu E524