« Powrót do wyników wyszukiwania

Siarczany potasu (E515)

Inne nazwy: Siarczan potasu, wodorosiarczan potasu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Nośnik Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Poważne dolegliwości żołądkowo-jelitowe (krwawienia) mają miejsce po spożyciu dużych dawek tych substancji.
Zastosowanie
Żywność: substytuty soli, piwo.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w wyniku reakcji podwójnej wymiany pomiędzy kizerytem i chlorkiem potasu.
Poza żywnością stosowany również
Prokukcja nawozów mineralnych, szkła, ałunów.
Metabolizm
Związek rozpuszczalny w wodzie, wchłaniany w jelitach. Zarówno siarczany, jak i potas są naturalnymi składnikami pożywienia oraz ludzkiego organizmu wykorzystywanymi w fizjologicznych szlakach metabolicznych.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie określono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1940.pdf http://pl.wikipedia.org/wiki/Siarczan_potasu
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Chlorek magnezu E511
Fosforany magnezu E343
Jabłczan potasu E351
Kwas adypinowy E355
Kwas bursztynowy E363
Węglany amonu E503
Węglany potasu E501
Węglany sodu E500
Winiany potasu E336