« Powrót do wyników wyszukiwania
Jabłczany sodu (E350)
Inne nazwy: Sole sodowe kwasu jabłkowego - jabłczan sodu, wodorojabłczan sodu
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Buforująca, Regulująca kwasowość, Utrzymująca wilgotność, Smakowa |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
U osób dorosłych skutki uboczne nie są znane. W żywieniu niemowląt nie jest dozwolone stosowanie izomerów D oraz D,L ze względu na brak u nich enzymów niezbędnych do metabolizmu tych związków. |
Zastosowanie |
Żywność: produkty cukiernicze, napoje i soki owocowe, galaretki owocowe.
Kosmetyki: przeciwko starzeniu się skóry. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję wodorotlenku sodu z kwasem D,L-jabłkowym. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Kanada, Usa |
Metabolizm |
Izomer L-jabłczanu sodu naturalnie występuje w ludzkim organizmie. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |