« Powrót do wyników wyszukiwania

Jabłczany sodu (E350)

Inne nazwy: Sole sodowe kwasu jabłkowego - jabłczan sodu, wodorojabłczan sodu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Buforująca, Regulująca kwasowość, Utrzymująca wilgotność, Smakowa Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób dorosłych skutki uboczne nie są znane. W żywieniu niemowląt nie jest dozwolone stosowanie izomerów D oraz D,L ze względu na brak u nich enzymów niezbędnych do metabolizmu tych związków.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze, napoje i soki owocowe, galaretki owocowe.

Kosmetyki: przeciwko starzeniu się skóry.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję wodorotlenku sodu z kwasem D,L-jabłkowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Kanada, Usa
Metabolizm
Izomer L-jabłczanu sodu naturalnie występuje w ludzkim organizmie.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je01.htm http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/ans_ej1088_Acetate_op_en,0.pdf?ssbinary=true
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/10-ph-eng.php
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Adypininian sodu E356
Cytryniany amonowe E380
Jabłczan potasu E351
Siarczan potasowo-glinowy E522
Tlenek wapnia E529
Winian wapnia E354
Winiany sodu E335
Wodorotlenek magnezu E528
Wodorotlenek potasu E525