« Powrót do wyników wyszukiwania

Jabłczany sodu (E350)

Inne nazwy: Sole sodowe kwasu jabłkowego - jabłczan sodu, wodorojabłczan sodu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Buforująca, Regulująca kwasowość, Utrzymująca wilgotność, Smakowa Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób dorosłych skutki uboczne nie są znane. W żywieniu niemowląt nie jest dozwolone stosowanie izomerów D oraz D,L ze względu na brak u nich enzymów niezbędnych do metabolizmu tych związków.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze, napoje i soki owocowe, galaretki owocowe.

Kosmetyki: przeciwko starzeniu się skóry.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję wodorotlenku sodu z kwasem D,L-jabłkowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Kanada, Usa
Metabolizm
Izomer L-jabłczanu sodu naturalnie występuje w ludzkim organizmie.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je01.htm http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/ans_ej1088_Acetate_op_en,0.pdf?ssbinary=true
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/10-ph-eng.php
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Adypininian sodu E356
Chlorek magnezu E511
Cytryniany amonowe E380
Fosforany sodu E339
Kwas adypinowy E355
Kwas chlorowodorowy E507
Węglany amonu E503
Węglany magnezu E504
Węglany potasu E501
Winiany potasu E336