« Powrót do wyników wyszukiwania
Fosforany wapnia (E341)
Inne nazwy: Sole wapniowe kwasu fosforowego - fosforan monowapniowy, fosforan diwapniowy, fosforan triwapniowy
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Buforująca, Maskująca, Regulująca kwasowość, Stabilizująca, Wspomagająca działanie przeciwutleniaczy |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Przy bezpośrednim kontakcie może spowodować podrażnienia skóry (bąble, zaczerwienienie) oraz oczu. |
Zastosowanie |
Żywność: mleko w proszku, napoje bezalkoholowe, proszek do pieczenia, pieczywo i produkty mączne, przyprawy, wino owocowe, napoje dla sportowców, miód pitny, napoje spirytusowe z wyjątkiem whisky, aromatyzowane koktajle na bazie wina, przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki, przetworzone orzechy, mieszanki deserowe w proszku.
Kosmetyki: pasty do zębów. |
Pochodzenie substancji |
Związek naturalny. Otrzymywany z występującego w przyrodzie minerału - fosforytu (po jego oczyszczeniu, m.in. z piasku, wapienia). |
Poza żywnością stosowany również |
Rolnictwo: nawozy sztuczne. Przemysł chemiczny: substrat do otrzymywania fosforu. Farmacja: suplementy diety. |
Metabolizm |
Sole kwasu fosowrowego są naturalnym składnikiem organizmu, dlatego są wykorzystywane w róznych procesach metabolicznych. Pełnią rolę buforów płynów ustrojowych, uczestniczą w reakcjach energetycznych, biorą udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
70 mg/kg m.c. dziennie |