« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas siarkowy (E513)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Jako dodatek do żywności jest bezpieczny, jednak w bezpośrednim kontakcie ze skórą działa żrąco, powodując poparzenia (zwłaszcza jeśli jest w wysokim stężeniu).
Zastosowanie
Żywność: sery, piwo, jako substancja do modyfikowania skrobi.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otzrymywany poprzez spalanie siarki, a następnie utlenianie i absorbcję w oleum i stężonym kwasie siarkowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia
Poza żywnością stosowany również
Używany przy produkcji akumulatorów samochodowych, papieru, w syntesie laboratoryjnej, do produkcji nawozów sztucznych, środków wybuchowych, sztucznych włókien.
Metabolizm
Jest naturalnym składnikiem ludzkiego organizmu. Wykorzystywany w metabolizie ksenobiotyków - do ich wiązania i wydalania z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie określono
Ciekawostki
Może być wykorzystywany do produkcji narkotyków, dlatego jego wytwarzanie i handel są regulowane prawnie.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_siarkowy
http://www.inchem.org/documents/sids/sids/7757826.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:15:08:32004R0273:PL:PDF
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Podobne z tej grupy
Kwas bursztynowy E363
Kwas chlorowodorowy E507
Kwas metawinowy E353
Węglany amonu E503
Węglany magnezu E504
Węglany potasu E501
Winiany sodu E335
Wodorotlenek amonu E527
Wodorotlenek potasu E525
Wodorotlenek wapnia E526