« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Regulująca kwasowość |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Jako dodatek do żywności jest bezpieczny, jednak w bezpośrednim kontakcie ze skórą działa żrąco, powodując poparzenia (zwłaszcza jeśli jest w wysokim stężeniu). |
Zastosowanie |
Żywność: sery, piwo, jako substancja do modyfikowania skrobi. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otzrymywany poprzez spalanie siarki, a następnie utlenianie i absorbcję w oleum i stężonym kwasie siarkowym. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia |
Poza żywnością stosowany również |
Używany przy produkcji akumulatorów samochodowych, papieru, w syntesie laboratoryjnej, do produkcji nawozów sztucznych, środków wybuchowych, sztucznych włókien. |
Metabolizm |
Jest naturalnym składnikiem ludzkiego organizmu. Wykorzystywany w metabolizie ksenobiotyków - do ich wiązania i wydalania z moczem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie określono |
Ciekawostki |
Może być wykorzystywany do produkcji narkotyków, dlatego jego wytwarzanie i handel są regulowane prawnie. |