« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas siarkowy (E513)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Jako dodatek do żywności jest bezpieczny, jednak w bezpośrednim kontakcie ze skórą działa żrąco, powodując poparzenia (zwłaszcza jeśli jest w wysokim stężeniu).
Zastosowanie
Żywność: sery, piwo, jako substancja do modyfikowania skrobi.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otzrymywany poprzez spalanie siarki, a następnie utlenianie i absorbcję w oleum i stężonym kwasie siarkowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia
Poza żywnością stosowany również
Używany przy produkcji akumulatorów samochodowych, papieru, w syntesie laboratoryjnej, do produkcji nawozów sztucznych, środków wybuchowych, sztucznych włókien.
Metabolizm
Jest naturalnym składnikiem ludzkiego organizmu. Wykorzystywany w metabolizie ksenobiotyków - do ich wiązania i wydalania z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie określono
Ciekawostki
Może być wykorzystywany do produkcji narkotyków, dlatego jego wytwarzanie i handel są regulowane prawnie.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_siarkowy
http://www.inchem.org/documents/sids/sids/7757826.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:15:08:32004R0273:PL:PDF
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Adypininian sodu E356
Fosforany potasu E340
Fosforany sodu E339
Jabłczany sodu E350
Kwas bursztynowy E363
Kwas L(+)-winowy E334
Kwas metawinowy E353
Siarczany sodu E514
Tlenek wapnia E529