« Powrót do wyników wyszukiwania

Adypininian sodu (E356)

Inne nazwy: Sól sodowa kwasu adypinowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Utwardzająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak efektów ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: gotowe przekąski, serki topione, napoje gazowane, sole przyprawowo-ziołowe.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Uzyskiwany z kwasu adypinowego i sodu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Usa
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
W przyrodzie występuje w burakach i soku trzciny cukrowej.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Fosforany wapnia E341
Jabłczan potasu E351
Jabłczany sodu E350
Kwas bursztynowy E363
Kwas L(+)-winowy E334
Kwas metawinowy E353
Siarczan sodowo-glinowy E521
Tlenek wapnia E529
Winiany sodu E335
Wodorotlenek amonu E527