« Powrót do wyników wyszukiwania

Adypininian sodu (E356)

Inne nazwy: Sól sodowa kwasu adypinowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Utwardzająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak efektów ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: gotowe przekąski, serki topione, napoje gazowane, sole przyprawowo-ziołowe.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Uzyskiwany z kwasu adypinowego i sodu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Usa
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
W przyrodzie występuje w burakach i soku trzciny cukrowej.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Chlorek magnezu E511
Fosforany sodu E339
Kwas chlorowodorowy E507
Kwas fosforowy E338
Kwas siarkowy E513
Siarczany sodu E514
Węglany sodu E500
Wodorotlenek magnezu E528
Wodorotlenek potasu E525