« Powrót do wyników wyszukiwania

Adypininian sodu (E356)

Inne nazwy: Sól sodowa kwasu adypinowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Utwardzająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak efektów ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: gotowe przekąski, serki topione, napoje gazowane, sole przyprawowo-ziołowe.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Uzyskiwany z kwasu adypinowego i sodu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Usa
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
W przyrodzie występuje w burakach i soku trzciny cukrowej.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Cytryniany amonowe E380
Jabłczan potasu E351
Kwas adypinowy E355
Kwas fosforowy E338
Węglany amonu E503
Węglany magnezu E504
Węglany potasu E501
Wodorotlenek amonu E527
Wodorotlenek magnezu E528
Wodorotlenek sodu E524