« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforany magnezu (E343)

Inne nazwy: Sole magnezowe kwasu fosforowego - fosforan monomagnezowy, fosforan dimagnezowy, fosforan trimagnezowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Przeciwzbrylająca, Regulująca kwasowość, Emulgująca, Wspomagająca działanie przeciwutleniaczy Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak efektów ubocznych
Zastosowanie
Żywność: mleko w proszku i zagęszczone, produkty piekarskie, żywność funkcjonalna, napoje bezalkoholowe, wino owocowe, napoje dla sportowców, miód pitny, napoje spirytusowe z wyjątkiem whisky, aromatyzowane koktajle na bazie wina, przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki, przetworzone orzechy, mieszanki deserowe w proszku.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję związków magnezu z kwasem fosforowym.
Poza żywnością stosowany również
Rolnictwo: nawozy sztuczne. Farmacja: suplementy diety.
Metabolizm
Sole kwasu fosowrowego są naturalnym składnikiem organizmu, dlatego są wykorzystywane w róznych procesach metabolicznych. Pełnią rolę buforów płynów ustrojowych, uczestniczą w reakcjach energetycznych, biorą udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów.
Dopuszczalna dzienna dawka
70 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.123foodscience.com/food_chemistry/The_regulation_of_antioxidants_in_food.pdf
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Adypininian sodu E356
Fosforany sodu E339
Jabłczan potasu E351
Kwas metawinowy E353
Siarczany potasu E515
Tlenek wapnia E529
Węglany amonu E503
Węglany potasu E501
Winian wapnia E354