« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforany magnezu (E343)

Inne nazwy: Sole magnezowe kwasu fosforowego - fosforan monomagnezowy, fosforan dimagnezowy, fosforan trimagnezowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Przeciwzbrylająca, Regulująca kwasowość, Emulgująca, Wspomagająca działanie przeciwutleniaczy Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak efektów ubocznych
Zastosowanie
Żywność: mleko w proszku i zagęszczone, produkty piekarskie, żywność funkcjonalna, napoje bezalkoholowe, wino owocowe, napoje dla sportowców, miód pitny, napoje spirytusowe z wyjątkiem whisky, aromatyzowane koktajle na bazie wina, przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki, przetworzone orzechy, mieszanki deserowe w proszku.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję związków magnezu z kwasem fosforowym.
Poza żywnością stosowany również
Rolnictwo: nawozy sztuczne. Farmacja: suplementy diety.
Metabolizm
Sole kwasu fosowrowego są naturalnym składnikiem organizmu, dlatego są wykorzystywane w róznych procesach metabolicznych. Pełnią rolę buforów płynów ustrojowych, uczestniczą w reakcjach energetycznych, biorą udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów.
Dopuszczalna dzienna dawka
70 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.123foodscience.com/food_chemistry/The_regulation_of_antioxidants_in_food.pdf
Podobne z tej grupy
Fosforany potasu E340
Jabłczany sodu E350
Kwas adypinowy E355
Kwas L(+)-winowy E334
Węglany magnezu E504
Węglany potasu E501
Winian sodowo-potasowy E337
Winiany sodu E335
Wodorotlenek magnezu E528
Wodorotlenek sodu E524