« Powrót do wyników wyszukiwania
Kwas chlorowodorowy (E507)
Inne nazwy: Kwas solny
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Regulująca kwasowość |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Jako dodatek do żywności jest bezpieczny, jednak w bezpośrednim kontakcie ze skórą działa żrąco, powodując poparzenia (zwłaszcza jeśli jest w wysokim stężeniu). |
Zastosowanie |
Żywność: sery (zwłaszcza twarogowe i homogenizowane), piwo, przetworzone produkty zbożowe, przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i dzieci, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt.
Kosmetyki: do rozjaśniania włosów. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Jest roztworem wodnym gazowego chlorowodoru. Z kolei gazowy kwas solny można otrzymywać poprzez reakcję kwasu siarkowego z chlorkiem sodu, spalanie wodoru w chlorze, bądź też może być pozyskiwany jako produkt uboczny różnych procesów przemysłowych. |
Poza żywnością stosowany również |
Przemysł włókienniczy, tworzyw sztucznych, garbarski. Produkcja barwników. |
Metabolizm |
Jest naturalnym składnikiem ludzkiego organizmu, głównie soku żołądkowego. Umożliwia trawienie białek, aktywuje enzymy trawienne. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie określono |
Ciekawostki |
Może być wykorzystywany do produkcji narkotyków, dlatego jego wytwarzanie i handel są regulowane prawnie. |