« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas chlorowodorowy (E507)

Inne nazwy: Kwas solny

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Jako dodatek do żywności jest bezpieczny, jednak w bezpośrednim kontakcie ze skórą działa żrąco, powodując poparzenia (zwłaszcza jeśli jest w wysokim stężeniu).
Zastosowanie
Żywność: sery (zwłaszcza twarogowe i homogenizowane), piwo, przetworzone produkty zbożowe, przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i dzieci, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt.

Kosmetyki: do rozjaśniania włosów.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Jest roztworem wodnym gazowego chlorowodoru. Z kolei gazowy kwas solny można otrzymywać poprzez reakcję kwasu siarkowego z chlorkiem sodu, spalanie wodoru w chlorze, bądź też może być pozyskiwany jako produkt uboczny różnych procesów przemysłowych.
Poza żywnością stosowany również
Przemysł włókienniczy, tworzyw sztucznych, garbarski. Produkcja barwników.
Metabolizm
Jest naturalnym składnikiem ludzkiego organizmu, głównie soku żołądkowego. Umożliwia trawienie białek, aktywuje enzymy trawienne.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie określono
Ciekawostki
Może być wykorzystywany do produkcji narkotyków, dlatego jego wytwarzanie i handel są regulowane prawnie.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj43.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_solny
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:15:08:32004R0273:PL:PDF
Podobne z tej grupy
Chlorek magnezu E511
Chlorek wapnia E509
Cytryniany amonowe E380
Fosforany wapnia E341
Kwas metawinowy E353
Siarczany sodu E514
Węglany magnezu E504
Węglany sodu E500
Winian wapnia E354
Winiany sodu E335