« Powrót do wyników wyszukiwania

Węglany sodu (E500)

Inne nazwy: Węglan sodu, wodorowęglan sodu, półtorawęglan sodu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Spulchniająca, Stabilizująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Duże dawki tych związków mogą być przyczyną krwawienia żołądkowo-jelitowego, wymiotów i biegunek, a w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do wyczerpania oddechowego, szoku i śmierci. Przy bezpośrednim kontakcie ze skórą, może wystąpić reakcja alergiczna w postaci wysypki.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, budynie, lody, dżemy, wyroby czekoladowe i kakaowe, zupy, mleko w proszku i zagęszczone, masło ze śmietanki ukwaszonej (śmietany), sery z mleka ukwaszonego, słodziki stołowe w tabletkach, sól, przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i dzieci, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt.

Kosmetyki: płyny do higieny jamy ustnej, mydła, sole do kąpieli, szampony.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Węglan sodu otrzymywany jest metodą Sovaya z węglanu wapnia i soli kamiennej (chlorku sodu). Wodorowęglan to produkt uboczny otrzymywania węglanu ww. metodą.
Poza żywnością stosowany również
Węglan: produkcja szkła, papieru, mydla, środków piorących, środków zmiękczających. Wykorzystywany jako odczynnik chemiczny. Wodorowęglan: medycyna: kwasica metaboliczna, hiperkaliemia, zatrucia, np. barbituranami przeciwdepresyjnymi. Stosowany w gaśnicach, w fotografice, jako środek zmiękczający wodę, osuszający i odwadniający.
Metabolizm
Rozkładany do wodorowęglanu i sodu. Działa alkalizująco na organizm. Węglany i wodorowęglany mogą być metabolizowane do dwutlenku węgla i usuwane z wydychanym powietrzem, mogą być również wydalane z moczem i kałem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
W przyrodzie węglan sodu występuje w jeziorach sodowych, popiele z roślin morskich oraz wielu minerałach.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glan_sodu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodorow%C4%99glan_sodu http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj01.htm
Podobne z tej grupy
Chlorek magnezu E511
Chlorek potasu E508
Fosforany wapnia E341
Jabłczan potasu E351
Kwas adypinowy E355
Kwas bursztynowy E363
Kwas chlorowodorowy E507
Kwas siarkowy E513
Siarczany potasu E515
Winian wapnia E354