« Powrót do wyników wyszukiwania
Węglany sodu (E500)
Inne nazwy: Węglan sodu, wodorowęglan sodu, półtorawęglan sodu
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Regulująca kwasowość, Spulchniająca, Stabilizująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Duże dawki tych związków mogą być przyczyną krwawienia żołądkowo-jelitowego, wymiotów i biegunek, a w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do wyczerpania oddechowego, szoku i śmierci. Przy bezpośrednim kontakcie ze skórą, może wystąpić reakcja alergiczna w postaci wysypki. |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby cukiernicze, budynie, lody, dżemy, wyroby czekoladowe i kakaowe, zupy, mleko w proszku i zagęszczone, masło ze śmietanki ukwaszonej (śmietany), sery z mleka ukwaszonego, słodziki stołowe w tabletkach, sól, przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i dzieci, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt.
Kosmetyki: płyny do higieny jamy ustnej, mydła, sole do kąpieli, szampony. |
Pochodzenie substancji |
Związki syntetyczne. Węglan sodu otrzymywany jest metodą Sovaya z węglanu wapnia i soli kamiennej (chlorku sodu). Wodorowęglan to produkt uboczny otrzymywania węglanu ww. metodą. |
Poza żywnością stosowany również |
Węglan: produkcja szkła, papieru, mydla, środków piorących, środków zmiękczających. Wykorzystywany jako odczynnik chemiczny. Wodorowęglan: medycyna: kwasica metaboliczna, hiperkaliemia, zatrucia, np. barbituranami przeciwdepresyjnymi. Stosowany w gaśnicach, w fotografice, jako środek zmiękczający wodę, osuszający i odwadniający. |
Metabolizm |
Rozkładany do wodorowęglanu i sodu. Działa alkalizująco na organizm. Węglany i wodorowęglany mogą być metabolizowane do dwutlenku węgla i usuwane z wydychanym powietrzem, mogą być również wydalane z moczem i kałem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
W przyrodzie węglan sodu występuje w jeziorach sodowych, popiele z roślin morskich oraz wielu minerałach. |