« Powrót do wyników wyszukiwania

Siarczan amonowo-glinowy (E523)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Buforująca, Regulująca kwasowość, Stabilizująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Połknięcie dużych ilości tego związku może wywołać uczucie palenia i pieczenia w jamie ustnej, biegunkę oraz wymioty, mdłości. W małych dawkach związek ten jest jednak uznawany za bezpieczny. Glin może powodować zmniejszone wchłanienie witamin z grupy B. Po wchłonięciu bardzo dużych ilości soli amonu może dojść do dpadku ciśnienia krwi, zapaści, zaburzeń osrodkowego ukladu nerwowego, skurczów, stanów oszołomienia, porażenia oddechowego i hemolizy.
Zastosowanie
Żywność: mąka, produkty mączne i zbożowe, proszek do pieczenia, kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce i warzywa, białko jaja.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany z siarczanu glinu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia
Poza żywnością stosowany również
Uzdatnianie wody, produkcja klejów pochodzenia roślinnego, cementu porcelanowego,środków ochrony roślin, tekstyliów wodoodpornych, odczynników do analizy chemicznej. Garbarstwo, farbiarstwo.
Metabolizm
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach.
Dopuszczalna dzienna dawka
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności)
Ciekawostki
W przyrodzie występuje jako minerał - ałun glinowo-amonowy (tschermigit).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. Karta charakterystyki zgodnie z Rozporządzeniem WE 1907/2006 http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v024je07.htm
http://www.pgi.gov.pl/pl/dokumenty-in/doc_view/1657-biul452parafiniukpdf-.html
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:176:0054:0058:PL:PDF
http://pl.wikipedia.org/wiki/Siarczan_amonu_i_glinu
http://www.food-info.net/uk/e/e521.htm
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Chlorek potasu E508
Chlorek wapnia E509
Jabłczan potasu E351
Kwas adypinowy E355
Kwas metawinowy E353
Siarczany potasu E515
Węglany amonu E503
Węglany magnezu E504
Winian sodowo-potasowy E337