« Powrót do wyników wyszukiwania

Siarczan amonowo-glinowy (E523)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Buforująca, Regulująca kwasowość, Stabilizująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Połknięcie dużych ilości tego związku może wywołać uczucie palenia i pieczenia w jamie ustnej, biegunkę oraz wymioty, mdłości. W małych dawkach związek ten jest jednak uznawany za bezpieczny. Glin może powodować zmniejszone wchłanienie witamin z grupy B. Po wchłonięciu bardzo dużych ilości soli amonu może dojść do dpadku ciśnienia krwi, zapaści, zaburzeń osrodkowego ukladu nerwowego, skurczów, stanów oszołomienia, porażenia oddechowego i hemolizy.
Zastosowanie
Żywność: mąka, produkty mączne i zbożowe, proszek do pieczenia, kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce i warzywa, białko jaja.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany z siarczanu glinu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia
Poza żywnością stosowany również
Uzdatnianie wody, produkcja klejów pochodzenia roślinnego, cementu porcelanowego,środków ochrony roślin, tekstyliów wodoodpornych, odczynników do analizy chemicznej. Garbarstwo, farbiarstwo.
Metabolizm
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach.
Dopuszczalna dzienna dawka
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności)
Ciekawostki
W przyrodzie występuje jako minerał - ałun glinowo-amonowy (tschermigit).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. Karta charakterystyki zgodnie z Rozporządzeniem WE 1907/2006 http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v024je07.htm
http://www.pgi.gov.pl/pl/dokumenty-in/doc_view/1657-biul452parafiniukpdf-.html
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:176:0054:0058:PL:PDF
http://pl.wikipedia.org/wiki/Siarczan_amonu_i_glinu
http://www.food-info.net/uk/e/e521.htm
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Podobne z tej grupy
Cytryniany amonowe E380
Fosforany magnezu E343
Jabłczan potasu E351
Kwas fosforowy E338
Kwas metawinowy E353
Siarczan potasowo-glinowy E522
Siarczany sodu E514
Węglany potasu E501
Winiany potasu E336
Wodorotlenek sodu E524