« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas L(+)-winowy (E334)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość, Wzmacniająca zapach Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skutki uboczne w postaci biegunek mogą wystąpić jedynie po nadmiernym spożyciu kwasu.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze, galaretki owocowe, marmolady i dżemy, napoje bezalkoholowe (głównie soki), wina, proszek do pieczenia.

Kosmetyki: proszek do protez dentystycznych, sól do moczenia stóp, płyny i proszki do kąpieli, płukanki do włosów.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany jako produkt uboczny w trakcie produkcji wina, izolowany z kwaśnego winianu potasu.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: w małych dawkach wykazuje działanie przeciwbiegunkowe. Farmacja: regulator kwasowości oraz substancja stabilizująca w preparatach farmaceutycznych. Chemia: stosowany jako oddczynnik Fehlinga do badania właściwości cukrów.
Metabolizm
Kwas L(+)-winowy jest obojętny dla ludzkiego organizmu. Większość nie jest wchłaniana, ponieważ ulega rozłożeniu już w jelitach z udziałem bakterii. Pozostała część jest metabolizowana i wydalana z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
30 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu winowego oraz jego soli - E335, 336 i 337)
Ciekawostki
Naturalnie występuje w wielu roślinach i owocach, zwłaszcza winogronach.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC33/fa0105be.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je93.htm http://www.mbm.net.au/health/296-385.htm
Podobne z tej grupy
Chlorek potasu E508
Jabłczan potasu E351
Kwas bursztynowy E363
Kwas fosforowy E338
Siarczany potasu E515
Tlenek wapnia E529
Węglany potasu E501
Winian sodowo-potasowy E337
Winian wapnia E354
Wodorotlenek wapnia E526