« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas L(+)-winowy (E334)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość, Wzmacniająca zapach Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skutki uboczne w postaci biegunek mogą wystąpić jedynie po nadmiernym spożyciu kwasu.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze, galaretki owocowe, marmolady i dżemy, napoje bezalkoholowe (głównie soki), wina, proszek do pieczenia.

Kosmetyki: proszek do protez dentystycznych, sól do moczenia stóp, płyny i proszki do kąpieli, płukanki do włosów.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany jako produkt uboczny w trakcie produkcji wina, izolowany z kwaśnego winianu potasu.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: w małych dawkach wykazuje działanie przeciwbiegunkowe. Farmacja: regulator kwasowości oraz substancja stabilizująca w preparatach farmaceutycznych. Chemia: stosowany jako oddczynnik Fehlinga do badania właściwości cukrów.
Metabolizm
Kwas L(+)-winowy jest obojętny dla ludzkiego organizmu. Większość nie jest wchłaniana, ponieważ ulega rozłożeniu już w jelitach z udziałem bakterii. Pozostała część jest metabolizowana i wydalana z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
30 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu winowego oraz jego soli - E335, 336 i 337)
Ciekawostki
Naturalnie występuje w wielu roślinach i owocach, zwłaszcza winogronach.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC33/fa0105be.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je93.htm http://www.mbm.net.au/health/296-385.htm
Podobne z tej grupy
Chlorek wapnia E509
Cytryniany amonowe E380
Jabłczan potasu E351
Kwas adypinowy E355
Kwas chlorowodorowy E507
Węglany magnezu E504
Winian wapnia E354
Winiany potasu E336
Wodorotlenek amonu E527
Wodorotlenek sodu E524