« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas L(+)-winowy (E334)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość, Wzmacniająca zapach Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skutki uboczne w postaci biegunek mogą wystąpić jedynie po nadmiernym spożyciu kwasu.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze, galaretki owocowe, marmolady i dżemy, napoje bezalkoholowe (głównie soki), wina, proszek do pieczenia.

Kosmetyki: proszek do protez dentystycznych, sól do moczenia stóp, płyny i proszki do kąpieli, płukanki do włosów.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany jako produkt uboczny w trakcie produkcji wina, izolowany z kwaśnego winianu potasu.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: w małych dawkach wykazuje działanie przeciwbiegunkowe. Farmacja: regulator kwasowości oraz substancja stabilizująca w preparatach farmaceutycznych. Chemia: stosowany jako oddczynnik Fehlinga do badania właściwości cukrów.
Metabolizm
Kwas L(+)-winowy jest obojętny dla ludzkiego organizmu. Większość nie jest wchłaniana, ponieważ ulega rozłożeniu już w jelitach z udziałem bakterii. Pozostała część jest metabolizowana i wydalana z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
30 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu winowego oraz jego soli - E335, 336 i 337)
Ciekawostki
Naturalnie występuje w wielu roślinach i owocach, zwłaszcza winogronach.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC33/fa0105be.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je93.htm http://www.mbm.net.au/health/296-385.htm
Podobne z tej grupy
Chlorek magnezu E511
Fosforany magnezu E343
Fosforany potasu E340
Kwas fosforowy E338
Siarczany potasu E515
Siarczany sodu E514
Węglany amonu E503
Węglany potasu E501
Winian wapnia E354
Winiany potasu E336