« Powrót do wyników wyszukiwania
Wodorotlenek wapnia (E526)
Inne nazwy: Wapno gaszone
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Wiążąca, Regulująca kwasowość, Utwardzająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
W postaci skoncentrowanej i przy bezpośrednim kontakcie jest toksyczny i niebezpieczny, jednak w małych dawkach, jako dodatek do produktów spożywczych, uznawany jest za nieszkodliwy. |
Zastosowanie |
Żywność: dżemy, marmolady, galaretki, wyroby kakaowe i czekoladowe, przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i dzieci, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt, przetwory owocowe, konserwowe warzywa (np. groszek), piwo, mleko modyfikowane dla niemowląt.
Kosmetyki: depilatory. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez gaszenie wapna palonego (tlenku wapnia) wodą. |
Poza żywnością stosowany również |
Środki do odkwaszania gleb, nawozy sztuczne. Składnik zaprawy murarskiej, środków dezyfekujących do bielenia budynków oraz pni drzew, środków zmiękczających wodę, cementu stomatologicznego. |
Metabolizm |
Wapń uczestniczy w naturalnych szlakach metabolicznych ustroju. Jego wchłanianie zależy od zawartości witaminy D i fosforu w diecie, a także od czynności gruczołu przytarczycowego. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |