« Powrót do wyników wyszukiwania

Wodorotlenek wapnia (E526)

Inne nazwy: Wapno gaszone

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Wiążąca, Regulująca kwasowość, Utwardzająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W postaci skoncentrowanej i przy bezpośrednim kontakcie jest toksyczny i niebezpieczny, jednak w małych dawkach, jako dodatek do produktów spożywczych, uznawany jest za nieszkodliwy.
Zastosowanie
Żywność: dżemy, marmolady, galaretki, wyroby kakaowe i czekoladowe, przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i dzieci, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt, przetwory owocowe, konserwowe warzywa (np. groszek), piwo, mleko modyfikowane dla niemowląt.

Kosmetyki: depilatory.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez gaszenie wapna palonego (tlenku wapnia) wodą.
Poza żywnością stosowany również
Środki do odkwaszania gleb, nawozy sztuczne. Składnik zaprawy murarskiej, środków dezyfekujących do bielenia budynków oraz pni drzew, środków zmiękczających wodę, cementu stomatologicznego.
Metabolizm
Wapń uczestniczy w naturalnych szlakach metabolicznych ustroju. Jego wchłanianie zależy od zawartości witaminy D i fosforu w diecie, a także od czynności gruczołu przytarczycowego.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj01.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodorotlenek_wapnia
Podobne z tej grupy
Adypininian sodu E356
Chlorek potasu E508
Fosforany sodu E339
Kwas bursztynowy E363
Kwas metawinowy E353
Siarczan amonowo-glinowy E523
Węglany amonu E503
Winiany potasu E336
Winiany sodu E335
Wodorotlenek amonu E527