« Powrót do wyników wyszukiwania

Węglany magnezu (E504)

Inne nazwy: Węglan magnezu, wodorowęglan magnezu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Przeciwzbrylająca, Regulująca kwasowość, Spulchniająca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Spożyty w nadmiarze może spowodować bóle brzucha i biegunki.
Zastosowanie
Żywność: kwaśna śmietana, lody, sól, groszek konserwowy, sery dojrzewające, wyroby czekoladowe i kakaowe.

Kosmetyki: zasypki, pudry, perfumy, zmywacze do paznokci, proszki do zębów.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Węglan magnezu otrzymuje się w reakcji podwójnej wymiany pomiędzy siarczanem magnezu i węglanem wapnia w roztworze.
Poza żywnością stosowany również
Produkcja farb i lakierów, atramentów, proszku do wspinaczki (zapobiega ślizganiu się rąk), w przemyśle szklarskim i gumowym. Farmacja: leki zobojętniające sok żołądkowy.
Metabolizm
Węglany i wodorowęglany mogą być metabolizowane do dwutlenku węgla i usuwane z wydychanym powietrzem, mogą być również wydalane z moczem i kałem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
W przyrodzie węglan magnezu występuje pod postacią minerału o nazwie magnezyt. Po wypalniu znajduje zastosowanie w produkcji materiałów ogniotrwałych.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj01.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glan_magnezu
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Adypininian sodu E356
Chlorek potasu E508
Chlorek wapnia E509
Kwas adypinowy E355
Kwas siarkowy E513
Tlenek wapnia E529
Winian wapnia E354
Winiany potasu E336
Winiany sodu E335