« Powrót do wyników wyszukiwania

Węglany magnezu (E504)

Inne nazwy: Węglan magnezu, wodorowęglan magnezu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Przeciwzbrylająca, Regulująca kwasowość, Spulchniająca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Spożyty w nadmiarze może spowodować bóle brzucha i biegunki.
Zastosowanie
Żywność: kwaśna śmietana, lody, sól, groszek konserwowy, sery dojrzewające, wyroby czekoladowe i kakaowe.

Kosmetyki: zasypki, pudry, perfumy, zmywacze do paznokci, proszki do zębów.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Węglan magnezu otrzymuje się w reakcji podwójnej wymiany pomiędzy siarczanem magnezu i węglanem wapnia w roztworze.
Poza żywnością stosowany również
Produkcja farb i lakierów, atramentów, proszku do wspinaczki (zapobiega ślizganiu się rąk), w przemyśle szklarskim i gumowym. Farmacja: leki zobojętniające sok żołądkowy.
Metabolizm
Węglany i wodorowęglany mogą być metabolizowane do dwutlenku węgla i usuwane z wydychanym powietrzem, mogą być również wydalane z moczem i kałem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
W przyrodzie węglan magnezu występuje pod postacią minerału o nazwie magnezyt. Po wypalniu znajduje zastosowanie w produkcji materiałów ogniotrwałych.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj01.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glan_magnezu
Podobne z tej grupy
Chlorek potasu E508
Cytryniany amonowe E380
Fosforany sodu E339
Kwas bursztynowy E363
Kwas fosforowy E338
Kwas siarkowy E513
Siarczan potasowo-glinowy E522
Winian sodowo-potasowy E337
Wodorotlenek amonu E527
Wodorotlenek wapnia E526