« Powrót do wyników wyszukiwania
Wodorotlenek potasu (E525)
Inne nazwy: Ług potasowy, potas żrący
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Regulująca kwasowość, Emulgująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Jako dodatek do żywności jest bezpieczny, jednak przy bezpośrednim kontakcie może powodować podrażnienia skóry. W badaniach przeprowadzonych na myszach, bezpośredni kontakt związku ze skórą był przyczyną powstawania guzów. |
Zastosowanie |
Żywność: dżemy, marmolady, galaretki, wyroby kakaowe i czekoladowe, przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i dzieci, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt, żywność zawierająca barwnik annato (margaryny, oleje).
Kosmetyki: kremy do golenia, mydła w płynie, preparaty do usuwania skórek. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez elektrolizę wodnego roztworu chlorku potasu. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia |
Poza żywnością stosowany również |
Medycyna: leczniczo w stanach niedoboru potasu, w przedawkowaniu glikozydów naparstnicy; profilaktycznie przy leczeniu glikozydami naparstnicy, kortykosteroidami, lekami moczopędnymi. Pochłaniacze dwutlenku węgla, produkcja środków suszących i bielących, otrzymywanie innych związków potasu. |
Metabolizm |
Potas jest naturalnym składnikiem organizmu. Wykorzystywany jest m.in. do przewodzenia impulsów nerwowych, skurczu mięśni, w tym mięśnia sercowego, utrzywania równowagi kwasowo-zasadowej, jest aktywatorem wielu enzymów. Nadmiar wydalany jest z moczem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |