« Powrót do wyników wyszukiwania

Wodorotlenek potasu (E525)

Inne nazwy: Ług potasowy, potas żrący

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Emulgująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Jako dodatek do żywności jest bezpieczny, jednak przy bezpośrednim kontakcie może powodować podrażnienia skóry. W badaniach przeprowadzonych na myszach, bezpośredni kontakt związku ze skórą był przyczyną powstawania guzów.
Zastosowanie
Żywność: dżemy, marmolady, galaretki, wyroby kakaowe i czekoladowe, przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i dzieci, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt, żywność zawierająca barwnik annato (margaryny, oleje).

Kosmetyki: kremy do golenia, mydła w płynie, preparaty do usuwania skórek.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez elektrolizę wodnego roztworu chlorku potasu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: leczniczo w stanach niedoboru potasu, w przedawkowaniu glikozydów naparstnicy; profilaktycznie przy leczeniu glikozydami naparstnicy, kortykosteroidami, lekami moczopędnymi. Pochłaniacze dwutlenku węgla, produkcja środków suszących i bielących, otrzymywanie innych związków potasu.
Metabolizm
Potas jest naturalnym składnikiem organizmu. Wykorzystywany jest m.in. do przewodzenia impulsów nerwowych, skurczu mięśni, w tym mięśnia sercowego, utrzywania równowagi kwasowo-zasadowej, jest aktywatorem wielu enzymów. Nadmiar wydalany jest z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj01.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodorotlenek_potasu
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Adypininian sodu E356
Jabłczan potasu E351
Jabłczany sodu E350
Siarczany sodu E514
Tlenek wapnia E529
Węglany amonu E503
Węglany magnezu E504
Węglany potasu E501
Wodorotlenek sodu E524