« Powrót do wyników wyszukiwania

Węglany potasu (E501)

Inne nazwy: Węglan potasu, wodorowęglan potasu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Spulchniająca, Stabilizująca, Nośnik Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Duże dawki tych związków mogą być przyczyną krwawienia żołądkowo-jelitowego, wymiotów i biegunek, mogą też podrażnić górne drogi oddechowe. Przy bezpośrednim kontakcie ze skórą, może wystąpić reakcja alergiczna w postaci wysypki.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, wyroby czekoladowe i kakaowe, mleko w proszku i zagęszczone, substytuty soli, słodziki stołowe w tabletkach, przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i dzieci, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt.

Kosmetyki: szampony, płyny do trwałej ondulacji.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Węglan potasu otrzymywany jest poprzez przepuszczenie dwutlenku węgla przez wodny roztwór wodorotlenku potasu lub przez roztwór chlorku potasu z zawiesiną węglanu magnezu.
Poza żywnością stosowany również
Przemysł szklarski i ceramiczny. Produkcja środków piorących, pozyskiwanie innych związków potasu. Przemysł fotograficzny.
Metabolizm
Węglany i wodorowęglany mogą być metabolizowane do dwutlenku węgla i usuwane z wydychanym powietrzem, mogą być również wydalane z moczem i kałem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj01.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glan_potasu
Podobne z tej grupy
Chlorek wapnia E509
Fosforany magnezu E343
Fosforany potasu E340
Jabłczan potasu E351
Jabłczany sodu E350
Kwas chlorowodorowy E507
Kwas metawinowy E353
Węglany sodu E500
Winiany sodu E335
Wodorotlenek amonu E527