« Powrót do wyników wyszukiwania
Węglany potasu (E501)
Inne nazwy: Węglan potasu, wodorowęglan potasu
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Regulująca kwasowość, Spulchniająca, Stabilizująca, Nośnik |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Duże dawki tych związków mogą być przyczyną krwawienia żołądkowo-jelitowego, wymiotów i biegunek, mogą też podrażnić górne drogi oddechowe. Przy bezpośrednim kontakcie ze skórą, może wystąpić reakcja alergiczna w postaci wysypki. |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby cukiernicze, wyroby czekoladowe i kakaowe, mleko w proszku i zagęszczone, substytuty soli, słodziki stołowe w tabletkach, przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i dzieci, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt.
Kosmetyki: szampony, płyny do trwałej ondulacji. |
Pochodzenie substancji |
Związki syntetyczne. Węglan potasu otrzymywany jest poprzez przepuszczenie dwutlenku węgla przez wodny roztwór wodorotlenku potasu lub przez roztwór chlorku potasu z zawiesiną węglanu magnezu. |
Poza żywnością stosowany również |
Przemysł szklarski i ceramiczny. Produkcja środków piorących, pozyskiwanie innych związków potasu. Przemysł fotograficzny. |
Metabolizm |
Węglany i wodorowęglany mogą być metabolizowane do dwutlenku węgla i usuwane z wydychanym powietrzem, mogą być również wydalane z moczem i kałem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |