« Powrót do wyników wyszukiwania

Winian wapnia (E354)

Inne nazwy: Winian L-wapnia

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Maskująca, Regulująca kwasowość, Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak efektów ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: konserwy mięsne, rybne i warzywne, herbatniki, sucharki.

Kosmetyki: produkty na bazie wodorostów.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany z kwasu winowego i wapnia.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Usa
Metabolizm
Brak danych na temat metabolizmu.
Dopuszczalna dzienna dawka
30 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32001L0030:PL:HTML
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Chlorek wapnia E509
Cytryniany amonowe E380
Fosforany sodu E339
Kwas L(+)-winowy E334
Kwas metawinowy E353
Kwas siarkowy E513
Siarczan potasowo-glinowy E522
Siarczan sodowo-glinowy E521
Siarczany potasu E515