« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Regulująca kwasowość, Wzmacniająca smak i zapach |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
W rzadkich przypadkach, zbyt duże spożycie może być przyczyną wymiotów lub biegunki. |
Zastosowanie |
Żywność: produkty cukiernicze i piekarnicze, także substytuty soli w żywności niskosodowej.
Kosmetyki: płyny do higieny jamy ustnej, perfumy, lakiery i farby do włosów. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez uwodornienie kwasu maleinowego. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Kanada |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: składnik suplementów diety łagodzących skutki konsumpcji alkoholu. |
Metabolizm |
Jest naturalnym składnikiem komórek organizmu, bierze udział w cyklu Krebsa. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |
Ciekawostki |
Dość powszechnie występuje w przyrodzie (w większości owoców i warzyw). |