« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas bursztynowy (E363)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Wzmacniająca smak i zapach Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W rzadkich przypadkach, zbyt duże spożycie może być przyczyną wymiotów lub biegunki.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze i piekarnicze, także substytuty soli w żywności niskosodowej.

Kosmetyki: płyny do higieny jamy ustnej, perfumy, lakiery i farby do włosów.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez uwodornienie kwasu maleinowego.
Kraje w których substancja jest zakazana
Kanada
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: składnik suplementów diety łagodzących skutki konsumpcji alkoholu.
Metabolizm
Jest naturalnym składnikiem komórek organizmu, bierze udział w cyklu Krebsa.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Ciekawostki
Dość powszechnie występuje w przyrodzie (w większości owoców i warzyw).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_bursztynowy
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/4-emulsif-eng.php
Podobne z tej grupy
Chlorek magnezu E511
Chlorek potasu E508
Chlorek wapnia E509
Fosforany potasu E340
Kwas L(+)-winowy E334
Węglany potasu E501
Winiany sodu E335
Wodorotlenek magnezu E528
Wodorotlenek potasu E525
Wodorotlenek wapnia E526