« Powrót do wyników wyszukiwania
Kwas metawinowy (E353)
Inne nazwy: Kwas diwinowy
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Maskująca, Regulująca kwasowość, Chelatująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Nadmierne ilości w diecie mogą osłabiać wchłanianie wapnia. |
Zastosowanie |
Żywność: soki owocowe i warzywne, wina. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Naturalnie występuje w trzcinie cukrowej, ale uzyskiwany jest poprzez przetwarzanie glukozy. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia, Usa |
Metabolizm |
W organizmie rozkładany jest do kwasu winowego. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |
Ciekawostki |
Zapobiega wytrącaniu się kamienia winnego w butelkowanym winie. |