« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas metawinowy (E353)

Inne nazwy: Kwas diwinowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Maskująca, Regulująca kwasowość, Chelatująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Nadmierne ilości w diecie mogą osłabiać wchłanianie wapnia.
Zastosowanie
Żywność: soki owocowe i warzywne, wina.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Naturalnie występuje w trzcinie cukrowej, ale uzyskiwany jest poprzez przetwarzanie glukozy.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Usa
Metabolizm
W organizmie rozkładany jest do kwasu winowego.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Ciekawostki
Zapobiega wytrącaniu się kamienia winnego w butelkowanym winie.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32001L0030:PL:HTML
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Chlorek magnezu E511
Fosforany potasu E340
Fosforany wapnia E341
Kwas bursztynowy E363
Kwas fosforowy E338
Siarczany sodu E514
Tlenek wapnia E529
Węglany amonu E503
Węglany sodu E500
Wodorotlenek magnezu E528