« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas metawinowy (E353)

Inne nazwy: Kwas diwinowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Maskująca, Regulująca kwasowość, Chelatująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Nadmierne ilości w diecie mogą osłabiać wchłanianie wapnia.
Zastosowanie
Żywność: soki owocowe i warzywne, wina.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Naturalnie występuje w trzcinie cukrowej, ale uzyskiwany jest poprzez przetwarzanie glukozy.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Usa
Metabolizm
W organizmie rozkładany jest do kwasu winowego.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Ciekawostki
Zapobiega wytrącaniu się kamienia winnego w butelkowanym winie.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32001L0030:PL:HTML
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Adypininian sodu E356
Chlorek magnezu E511
Fosforany magnezu E343
Fosforany potasu E340
Kwas bursztynowy E363
Kwas fosforowy E338
Kwas L(+)-winowy E334
Siarczan amonowo-glinowy E523
Siarczan potasowo-glinowy E522
Winiany potasu E336