« Powrót do wyników wyszukiwania

Adypininian potasu (E357)

Inne nazwy: Sól potasowa kwasu adypinowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Buforująca, Regulująca kwasowość Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Podobnie jak w przypadku kwasu adypinowego, skutki uboczne w odniesieniu do ludzi są nieznane.
Zastosowanie
Żywność: sole przyprawowo-ziołowe o niskiej zawartości sodu i inne produkty niskosodowe.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Uzyskiwany z kwasu adypinowego i potasu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Usa
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
W przyrodzie występuje w burakach i soku trzciny cukrowej.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Chlorek magnezu E511
Chlorek wapnia E509
Fosforany magnezu E343
Siarczany sodu E514
Węglany magnezu E504
Węglany sodu E500
Winiany potasu E336
Wodorotlenek amonu E527
Wodorotlenek potasu E525
Wodorotlenek sodu E524