« Powrót do wyników wyszukiwania

Adypininian potasu (E357)

Inne nazwy: Sól potasowa kwasu adypinowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Buforująca, Regulująca kwasowość Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Podobnie jak w przypadku kwasu adypinowego, skutki uboczne w odniesieniu do ludzi są nieznane.
Zastosowanie
Żywność: sole przyprawowo-ziołowe o niskiej zawartości sodu i inne produkty niskosodowe.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Uzyskiwany z kwasu adypinowego i potasu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Usa
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
W przyrodzie występuje w burakach i soku trzciny cukrowej.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Adypininian sodu E356
Chlorek magnezu E511
Fosforany magnezu E343
Fosforany sodu E339
Jabłczan potasu E351
Kwas adypinowy E355
Siarczan potasowo-glinowy E522
Siarczany sodu E514
Węglany sodu E500
Winian sodowo-potasowy E337