« Powrót do wyników wyszukiwania

Adypininian potasu (E357)

Inne nazwy: Sól potasowa kwasu adypinowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Buforująca, Regulująca kwasowość Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Podobnie jak w przypadku kwasu adypinowego, skutki uboczne w odniesieniu do ludzi są nieznane.
Zastosowanie
Żywność: sole przyprawowo-ziołowe o niskiej zawartości sodu i inne produkty niskosodowe.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Uzyskiwany z kwasu adypinowego i potasu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Usa
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
W przyrodzie występuje w burakach i soku trzciny cukrowej.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Cytryniany amonowe E380
Fosforany potasu E340
Fosforany sodu E339
Jabłczan potasu E351
Jabłczany sodu E350
Kwas bursztynowy E363
Kwas fosforowy E338
Kwas siarkowy E513
Siarczany sodu E514
Wodorotlenek wapnia E526