« Powrót do wyników wyszukiwania
Wodorotlenek sodu (E524)
Inne nazwy: Ług sodowy, soda kaustyczna
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Regulująca kwasowość, Emulgująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Jako dodatek do żywności jest bezpieczny, jednak przy bezpośrednim kontakcie (zwłaszcza przy wysokim stężeniu) może wywołać reakcje alergiczne i zapalenie skóry. |
Zastosowanie |
Żywność: dżemy, marmolady, galaretki, wyroby kakaowe i czekoladowe, przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i dzieci, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt, glazura precli, modyfikowana skrobia.
Kosmetyki: kremy do golenia, szampony. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez działanie wapnem gaszonym na węglan sodu lub poprzez elektrolizę wodnego roztworu chlorku sodu. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia |
Poza żywnością stosowany również |
Produkcja detergentów, preparatów do udrażniania rur, procesy uzdatniania wody, rafinacji ropy naftowej. Przemysł papierniczy, szklarski. Farmacja: produkcja kwasu salicylowego, sulfoniloamidów. |
Metabolizm |
Sód jest naturalnym składnikiem organizmu, jego nadmiar wydalany jest z moczem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |