« Powrót do wyników wyszukiwania

Wodorotlenek sodu (E524)

Inne nazwy: Ług sodowy, soda kaustyczna

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Jako dodatek do żywności jest bezpieczny, jednak przy bezpośrednim kontakcie (zwłaszcza przy wysokim stężeniu) może wywołać reakcje alergiczne i zapalenie skóry.
Zastosowanie
Żywność: dżemy, marmolady, galaretki, wyroby kakaowe i czekoladowe, przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i dzieci, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt, glazura precli, modyfikowana skrobia.

Kosmetyki: kremy do golenia, szampony.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez działanie wapnem gaszonym na węglan sodu lub poprzez elektrolizę wodnego roztworu chlorku sodu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia
Poza żywnością stosowany również
Produkcja detergentów, preparatów do udrażniania rur, procesy uzdatniania wody, rafinacji ropy naftowej. Przemysł papierniczy, szklarski. Farmacja: produkcja kwasu salicylowego, sulfoniloamidów.
Metabolizm
Sód jest naturalnym składnikiem organizmu, jego nadmiar wydalany jest z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/sids/sids/NAHYDROX.pdf
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/Monograph1/Additive-410.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj01.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodorotlenek_sodu
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Adypininian sodu E356
Fosforany potasu E340
Fosforany wapnia E341
Kwas adypinowy E355
Kwas chlorowodorowy E507
Kwas fosforowy E338
Kwas L(+)-winowy E334
Winiany potasu E336
Wodorotlenek wapnia E526