« Powrót do wyników wyszukiwania

Winian sodowo-potasowy (E337)

Inne nazwy: Sól sodowo-potasowa kwasu winowego, sól Seignette'a, sól z Rochelle

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Stabilizująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Chociaż uznawany jest za nieszkodliwy, ze względu na obecność soli potasowych, powinny go unikać osoby, u których stwierdzono niewydolność nerek, wątroby lub serca. Ostrożność powinni zachować także nadciśnieniowcy.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze i piekarnicze, dżemy, marmolady, galaretki, konserwy, sery, proszek do pieczenia.

Kosmetyki: płyn do higieny jamy ustnej.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcji wodorowinianu potasu z węglanem sodu.
Poza żywnością stosowany również
Chemia: stabilizator grup miedziowych w reakcjach chemicznych. Medycyna: środek przeczyszczający. Konserwacja: czyszczenie wyrobów wykonywanych z miedzi i ich stopów.
Dopuszczalna dzienna dawka
30 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu winowego oraz jego soli - E335, 336 i 337)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC33/fa0105be.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je93.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_sodium_tartrate
Podobne z tej grupy
Fosforany magnezu E343
Jabłczan potasu E351
Kwas adypinowy E355
Kwas chlorowodorowy E507
Kwas siarkowy E513
Siarczan sodowo-glinowy E521
Tlenek wapnia E529
Węglany magnezu E504
Węglany potasu E501
Węglany sodu E500