« Powrót do wyników wyszukiwania

Winian sodowo-potasowy (E337)

Inne nazwy: Sól sodowo-potasowa kwasu winowego, sól Seignette'a, sól z Rochelle

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Stabilizująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Chociaż uznawany jest za nieszkodliwy, ze względu na obecność soli potasowych, powinny go unikać osoby, u których stwierdzono niewydolność nerek, wątroby lub serca. Ostrożność powinni zachować także nadciśnieniowcy.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze i piekarnicze, dżemy, marmolady, galaretki, konserwy, sery, proszek do pieczenia.

Kosmetyki: płyn do higieny jamy ustnej.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcji wodorowinianu potasu z węglanem sodu.
Poza żywnością stosowany również
Chemia: stabilizator grup miedziowych w reakcjach chemicznych. Medycyna: środek przeczyszczający. Konserwacja: czyszczenie wyrobów wykonywanych z miedzi i ich stopów.
Dopuszczalna dzienna dawka
30 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu winowego oraz jego soli - E335, 336 i 337)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC33/fa0105be.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je93.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_sodium_tartrate
Podobne z tej grupy
Cytryniany amonowe E380
Fosforany wapnia E341
Jabłczan potasu E351
Jabłczany sodu E350
Kwas adypinowy E355
Siarczany potasu E515
Tlenek wapnia E529
Węglany potasu E501
Wodorotlenek potasu E525
Wodorotlenek wapnia E526