« Powrót do wyników wyszukiwania

Chlorek magnezu (E511)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Wiążąca, Regulująca kwasowość, Rozpuszczalnik, Nośnik, Utwardzająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Chociaż w małych dawkach jest bezpieczny, spożyty w nadmiarze może działać przeczyszczająco, wywołując biegunkę.
Zastosowanie
Żywność: substytuty soli, mleko modyfikowane dla niemowląt, gazowane napoje, warzywa w puszkach.
Pochodzenie substancji
Związek otrzymywany poprzez odparowanie wody morskiej lub na drodze syntezy chemicznej, np. poprzez działanie kwasem solnym na węglan magnezu.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: niedobór magnezu, profilaktycznie: stany zmęczenia, natężonego stresu, bóle głowy i mięśniowe; leczniczo: tężyczka utajona, drętwienie kończyn, skurcze mięśni, zaburzenia elektrolitowe, zaburzenia rytmu serca, alkoholizm.
Metabolizm
Wchłanianie magnezu zależy m.in. od podaży białka z dietą - jego biodostępność jest mniejsza, gdy spożycie białka wynosi poniżej 30 gramów na dobę. Z kolei zbyt duże spożycie białka powoduje zwiększoną utratę magnezu przez nerki. Magnez jest ważnym skladnikiem wielu enzymów, uczestniczy w metabolizmie wapnia, syntezie białek, produkcji energii, glikolizie.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie określono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/evm-01-13.pdf http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=1746 http://en.wikipedia.org/wiki/Magnesium_chloride
Podobne z tej grupy
Adypininian sodu E356
Cytryniany amonowe E380
Fosforany magnezu E343
Jabłczany sodu E350
Kwas chlorowodorowy E507
Siarczan potasowo-glinowy E522
Siarczany potasu E515
Winian sodowo-potasowy E337
Winiany potasu E336
Wodorotlenek wapnia E526