« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Wiążąca, Regulująca kwasowość, Rozpuszczalnik, Nośnik, Utwardzająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Chociaż w małych dawkach jest bezpieczny, spożyty w nadmiarze może działać przeczyszczająco, wywołując biegunkę. |
Zastosowanie |
Żywność: substytuty soli, mleko modyfikowane dla niemowląt, gazowane napoje, warzywa w puszkach. |
Pochodzenie substancji |
Związek otrzymywany poprzez odparowanie wody morskiej lub na drodze syntezy chemicznej, np. poprzez działanie kwasem solnym na węglan magnezu. |
Poza żywnością stosowany również |
Medycyna: niedobór magnezu, profilaktycznie: stany zmęczenia, natężonego stresu, bóle głowy i mięśniowe; leczniczo: tężyczka utajona, drętwienie kończyn, skurcze mięśni, zaburzenia elektrolitowe, zaburzenia rytmu serca, alkoholizm. |
Metabolizm |
Wchłanianie magnezu zależy m.in. od podaży białka z dietą - jego biodostępność jest mniejsza, gdy spożycie białka wynosi poniżej 30 gramów na dobę. Z kolei zbyt duże spożycie białka powoduje zwiększoną utratę magnezu przez nerki. Magnez jest ważnym skladnikiem wielu enzymów, uczestniczy w metabolizmie wapnia, syntezie białek, produkcji energii, glikolizie. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie określono |