« Powrót do wyników wyszukiwania

Chlorek potasu (E508)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Nośnik, Żelująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Zbyt często stosowany może przyczynić się do powstania wrzodów żołądka. Wykazano także jego toksyczność w stosunku do wątroby, układu krwionośnego i oddechowego. Z tych też względów dzieci, kobiety w ciąży i karmiące powinny go unikać.
Zastosowanie
Żywność: o obniżonej zawartości sodu (soli).
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w wyniku reakcji wodorotlenku potasu z kwasem chlorowodorowym. Może być także posyskiwany ze złóż mineralnych poprzez rekrystalizację.
Poza żywnością stosowany również
Składnik mieszaniny soli do posypywania dróg zimą, produkcja sztucznych nawozów potasowych, zapałek, sztucznych ogni oraz materiałów wybuchowych. Medycyna: uzupełnianie niedoboru jonów potasu w organizmie oraz profilaktycznie w czasie stosowania glikozydów naparstnicy lub leczniczo po ich przedawkowaniu.
Metabolizm
Potas wykorzystywany jest w organizmie m.in. do przewodzenia impulsów nerwowych, skurczu mięśni, w tym mięśnia sercowego, utrzywania równowagi kwasowo-zasadowej, jest aktywatorem wielu enzymów.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie określono
Ciekawostki
W przyrodzie występuje w postaci minerału o nazwie sylwin, a także jako jeden ze składników minerałow: karnelitu oraz kainitu.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorek_potasu http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_chloride
Podobne z tej grupy
Chlorek wapnia E509
Cytryniany amonowe E380
Fosforany wapnia E341
Jabłczan potasu E351
Jabłczany sodu E350
Kwas bursztynowy E363
Kwas L(+)-winowy E334
Siarczan potasowo-glinowy E522
Siarczan sodowo-glinowy E521
Winiany sodu E335