« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Regulująca kwasowość, Nośnik, Żelująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Zbyt często stosowany może przyczynić się do powstania wrzodów żołądka. Wykazano także jego toksyczność w stosunku do wątroby, układu krwionośnego i oddechowego. Z tych też względów dzieci, kobiety w ciąży i karmiące powinny go unikać. |
Zastosowanie |
Żywność: o obniżonej zawartości sodu (soli). |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany w wyniku reakcji wodorotlenku potasu z kwasem chlorowodorowym. Może być także posyskiwany ze złóż mineralnych poprzez rekrystalizację. |
Poza żywnością stosowany również |
Składnik mieszaniny soli do posypywania dróg zimą, produkcja sztucznych nawozów potasowych, zapałek, sztucznych ogni oraz materiałów wybuchowych. Medycyna: uzupełnianie niedoboru jonów potasu w organizmie oraz profilaktycznie w czasie stosowania glikozydów naparstnicy lub leczniczo po ich przedawkowaniu. |
Metabolizm |
Potas wykorzystywany jest w organizmie m.in. do przewodzenia impulsów nerwowych, skurczu mięśni, w tym mięśnia sercowego, utrzywania równowagi kwasowo-zasadowej, jest aktywatorem wielu enzymów. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie określono |
Ciekawostki |
W przyrodzie występuje w postaci minerału o nazwie sylwin, a także jako jeden ze składników minerałow: karnelitu oraz kainitu. |