« Powrót do wyników wyszukiwania

Węglany amonu (E503)

Inne nazwy: Węglan amonu, wodorowęglan amonu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Buforująca, Regulująca kwasowość, Spulchniająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W żywności uznawany za nieszkodliwy (w małych dawkach), jednak przy bezpośrednim kontakcie ze skórą może wywołać reakcję alergiczną w postaci wysypki.
Zastosowanie
Żywność: proszek do pieczenia, wyroby czekoladowe i kakaowe, przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i dzieci.

Kosmetyki: płyny do trwałej ondulacji.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Węglan amonu otrzymuje się w reakcji podwójnej wymiany pomiędzy siarczanem amonu i węglanem wapnia.
Poza żywnością stosowany również
Środki gaśnicze i przeciwpożarowe, odczynniki laboratoryjne,mieszaniny chłodzące, garbarstwo, farbiarstwo.
Metabolizm
Węglany i wodorowęglany mogą być metabolizowane do dwutlenku węgla i usuwane z wydychanym powietrzem, mogą być również wydalane z moczem i kałem. Jon amonowy także jast naturalnym składnikiem organizmu - może być metabolizowany np. w reakcji syntezy glutaminy i asparaginy.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj01.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glan_amonu
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Fosforany wapnia E341
Kwas adypinowy E355
Kwas chlorowodorowy E507
Kwas L(+)-winowy E334
Siarczan amonowo-glinowy E523
Siarczany potasu E515
Węglany magnezu E504
Wodorotlenek amonu E527
Wodorotlenek sodu E524