« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Regulująca kwasowość, Emulgująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Jako dodatek do żywności jest bezpieczny, jednak przy bezpośrednim kontakcie może powodować podrażnienia skóry. W wysokich stężeniach może być przyczyną poparzeń chemicznych i termicznych. |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby cukiernicze, budynie, mąka i produkty mączne oraz zbożowe, mleko w proszku, warzywa konserwowe (np. groszek), zupy. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez prażenie kamienia wapiennego. |
Poza żywnością stosowany również |
Stosowany w budownictwie jako zaprawa murarska, w produkcji szkła, ceramiki, w metalurgii. Produkcja nawozów sztuczych, środków owadobójczych. |
Metabolizm |
Wapń uczestniczy w naturalnych szlakach metabolicznych ustroju. Jego wchłanianie zależy od zawartości witaminy D i fosforu w diecie, a także od czynności gruczołu przytarczycowego. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |