« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość, Chelatująca, Transportująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Ponieważ kwas fosforowy tworzy związki chemiczne z wapniem, jego nadmiar może niszczyć zęby i być przyczyną utraty wapnia z kości. Z tego względu powinny się go wystrzegać osoby cierpiące na osteoporozę oraz kobiety w wieku menopauzalnym. |
Zastosowanie |
Żywność: słodycze, bezalkoholowe napoje gazowane (głównie cola), galaretki, sery i produkty mięsne, wino owocowe, napoje dla sportowców, miód pitny, napoje spirytusowe z wyjątkiem whisky, aromatyzowane koktajle na bazie wina, przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki, przetworzone orzechy, mieszanki deserowe w proszku. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez działanie kwasem siarkowym na fosforan wapnia, którego źródłem są minerały kopalniane: apatyt i fosforyt. |
Poza żywnością stosowany również |
Ciepłownictwo: odkamianianie aparatury. Przemysł: fosforanowe powłoki ochronne na metalach, składnik fosolu - odrdzewiacza do stali. Stomatologia: wyrób kitów porcelanowych. Rolnictwo: nawozy sztuczne. |
Metabolizm |
Kwas fosforowy jest związkiem naturalnie występującycm w organizmie - składnikiem kości, zębów, enzymów, uczestniczy w metabolizie węglowodanów, tłuszczów i białek. Wchłanianie w jelitach zależy od zapotrzebowania organizmu na ten związek i w ten sposób jest regulowane. W utrzymaniu stałego poziomu we krwi uczestniczy również parathormon. Kwas fosforowy wydalany jest głównie z kałem w postaci fosforanu wapnia, dlatego też nadmierne spożycie tego kwasu oraz jego soli sodowej może powodować utratę wapnia z organizmu. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
70 mg/kg m.c. dziennie |