« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas fosforowy (E338)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość, Chelatująca, Transportująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Ponieważ kwas fosforowy tworzy związki chemiczne z wapniem, jego nadmiar może niszczyć zęby i być przyczyną utraty wapnia z kości. Z tego względu powinny się go wystrzegać osoby cierpiące na osteoporozę oraz kobiety w wieku menopauzalnym.
Zastosowanie
Żywność: słodycze, bezalkoholowe napoje gazowane (głównie cola), galaretki, sery i produkty mięsne, wino owocowe, napoje dla sportowców, miód pitny, napoje spirytusowe z wyjątkiem whisky, aromatyzowane koktajle na bazie wina, przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki, przetworzone orzechy, mieszanki deserowe w proszku.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez działanie kwasem siarkowym na fosforan wapnia, którego źródłem są minerały kopalniane: apatyt i fosforyt.
Poza żywnością stosowany również
Ciepłownictwo: odkamianianie aparatury. Przemysł: fosforanowe powłoki ochronne na metalach, składnik fosolu - odrdzewiacza do stali. Stomatologia: wyrób kitów porcelanowych. Rolnictwo: nawozy sztuczne.
Metabolizm
Kwas fosforowy jest związkiem naturalnie występującycm w organizmie - składnikiem kości, zębów, enzymów, uczestniczy w metabolizie węglowodanów, tłuszczów i białek. Wchłanianie w jelitach zależy od zapotrzebowania organizmu na ten związek i w ten sposób jest regulowane. W utrzymaniu stałego poziomu we krwi uczestniczy również parathormon. Kwas fosforowy wydalany jest głównie z kałem w postaci fosforanu wapnia, dlatego też nadmierne spożycie tego kwasu oraz jego soli sodowej może powodować utratę wapnia z organizmu.
Dopuszczalna dzienna dawka
70 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v48aje11.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_fosforowy
Podobne z tej grupy
Chlorek wapnia E509
Jabłczan potasu E351
Kwas L(+)-winowy E334
Kwas siarkowy E513
Siarczan sodowo-glinowy E521
Siarczany potasu E515
Tlenek wapnia E529
Węglany potasu E501
Winian sodowo-potasowy E337
Winiany potasu E336