« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforany potasu (E340)

Inne nazwy: Sole potasowe kwasu fosforowego - fosforan monopotasowy, fosforan dipotasowy, fosforan tripotasowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Przeciwzbrylająca, Regulująca kwasowość, Stabilizująca, Chelatująca, Wspomagająca działanie przeciwutleniaczy Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak efektów ubocznych
Zastosowanie
Żywność: szampan, napoje bezalkoholowe, mrożone desery na bazie jajek, wino owocowe, napoje dla sportowców, miód pitny, napoje spirytusowe z wyjątkiem whisky, aromatyzowane koktajle na bazie wina, przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki, przetworzone orzechy, mieszanki deserowe w proszku.

Kosmetyki: płyny do usuwania skórek przy paznokciach, szampony.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję potasu lub związków potasu (wodorotlenku, tlenku) z kwasem fosforowym.
Poza żywnością stosowany również
Rolnictwo: nawozy sztuczne
Metabolizm
Sole kwasu fosowrowego są naturalnym składnikiem organizmu, dlatego są wykorzystywane w róznych procesach metabolicznych. Pełnią rolę buforów płynów ustrojowych, uczestniczą w reakcjach energetycznych, biorą udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów.
Dopuszczalna dzienna dawka
70 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.123foodscience.com/food_chemistry/The_regulation_of_antioxidants_in_food.pdf
Podobne z tej grupy
Adypininian sodu E356
Chlorek potasu E508
Cytryniany amonowe E380
Fosforany sodu E339
Siarczany potasu E515
Węglany amonu E503
Winian wapnia E354
Winiany potasu E336
Winiany sodu E335
Wodorotlenek amonu E527