« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Buforująca, Regulująca kwasowość, Spulchniająca, Aromatyzująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
W badaniach przeprowadzonych na szczurach wykazano toksyczność i teratogenność tego kwasu. W odniesieniu do ludzi, skutki uboczne są nieznane. |
Zastosowanie |
Żywność: gotowe przekąski, serki topione i napoje gazowane. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez utlenianie cykloheksanolu. |
Poza żywnością stosowany również |
Przemysł tekstylny: synteza poliamidów, np. nylonu. Produkcja środków owadobójczych, klejów, zmiękczaczy. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
5 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
W przyrodzie występuje w burakach i soku trzciny cukrowej. |