« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas adypinowy (E355)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Buforująca, Regulująca kwasowość, Spulchniająca, Aromatyzująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W badaniach przeprowadzonych na szczurach wykazano toksyczność i teratogenność tego kwasu. W odniesieniu do ludzi, skutki uboczne są nieznane.
Zastosowanie
Żywność: gotowe przekąski, serki topione i napoje gazowane.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez utlenianie cykloheksanolu.
Poza żywnością stosowany również
Przemysł tekstylny: synteza poliamidów, np. nylonu. Produkcja środków owadobójczych, klejów, zmiękczaczy.
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
W przyrodzie występuje w burakach i soku trzciny cukrowej.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_adypinowy
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Fosforany potasu E340
Kwas chlorowodorowy E507
Kwas metawinowy E353
Tlenek wapnia E529
Winian sodowo-potasowy E337
Winiany potasu E336
Wodorotlenek potasu E525
Wodorotlenek sodu E524
Wodorotlenek wapnia E526