« Powrót do wyników wyszukiwania
Jabłczan potasu (E351)
Inne nazwy: Sól potasowa kwasu jabłkowego
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Buforująca, Regulująca kwasowość, Smakowa |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
U osób dorosłych skutki uboczne nie są znane. W żywieniu niemowląt nie jest dozwolone stosowanie izomerów D oraz D,L ze względu na brak u nich enzymów niezbędnych do metabolizmu tych związków. |
Zastosowanie |
Żywność: produkty cukiernicze, napoje i soki owocowe, galaretki owocowe, lody i produkty smażone. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję wodorotlenku potasu z kwasem D,L-jabłkowym. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia, Kanada, Usa |
Metabolizm |
Łatwo wchłaniany z przewodu pokarmowego. Izomer L-jabłczanu potasu naturalnie występuje w ludzkim organizmie. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |