« Powrót do wyników wyszukiwania

Jabłczan potasu (E351)

Inne nazwy: Sól potasowa kwasu jabłkowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Buforująca, Regulująca kwasowość, Smakowa Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób dorosłych skutki uboczne nie są znane. W żywieniu niemowląt nie jest dozwolone stosowanie izomerów D oraz D,L ze względu na brak u nich enzymów niezbędnych do metabolizmu tych związków.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze, napoje i soki owocowe, galaretki owocowe, lody i produkty smażone.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję wodorotlenku potasu z kwasem D,L-jabłkowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Kanada, Usa
Metabolizm
Łatwo wchłaniany z przewodu pokarmowego. Izomer L-jabłczanu potasu naturalnie występuje w ludzkim organizmie.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/ans_ej1088_Acetate_op_en,0.pdf?ssbinary=true
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/10-ph-eng.php
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Adypininian sodu E356
Chlorek magnezu E511
Chlorek potasu E508
Fosforany magnezu E343
Kwas adypinowy E355
Kwas bursztynowy E363
Siarczan potasowo-glinowy E522
Węglany potasu E501
Winian sodowo-potasowy E337
Wodorotlenek magnezu E528