« Powrót do wyników wyszukiwania

Jabłczan potasu (E351)

Inne nazwy: Sól potasowa kwasu jabłkowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Buforująca, Regulująca kwasowość, Smakowa Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób dorosłych skutki uboczne nie są znane. W żywieniu niemowląt nie jest dozwolone stosowanie izomerów D oraz D,L ze względu na brak u nich enzymów niezbędnych do metabolizmu tych związków.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze, napoje i soki owocowe, galaretki owocowe, lody i produkty smażone.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję wodorotlenku potasu z kwasem D,L-jabłkowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Kanada, Usa
Metabolizm
Łatwo wchłaniany z przewodu pokarmowego. Izomer L-jabłczanu potasu naturalnie występuje w ludzkim organizmie.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/ans_ej1088_Acetate_op_en,0.pdf?ssbinary=true
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/10-ph-eng.php
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Chlorek magnezu E511
Chlorek potasu E508
Chlorek wapnia E509
Fosforany sodu E339
Kwas bursztynowy E363
Kwas fosforowy E338
Kwas metawinowy E353
Węglany sodu E500
Winiany potasu E336
Wodorotlenek magnezu E528