« Powrót do wyników wyszukiwania

Jabłczan potasu (E351)

Inne nazwy: Sól potasowa kwasu jabłkowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Buforująca, Regulująca kwasowość, Smakowa Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób dorosłych skutki uboczne nie są znane. W żywieniu niemowląt nie jest dozwolone stosowanie izomerów D oraz D,L ze względu na brak u nich enzymów niezbędnych do metabolizmu tych związków.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze, napoje i soki owocowe, galaretki owocowe, lody i produkty smażone.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję wodorotlenku potasu z kwasem D,L-jabłkowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Kanada, Usa
Metabolizm
Łatwo wchłaniany z przewodu pokarmowego. Izomer L-jabłczanu potasu naturalnie występuje w ludzkim organizmie.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/ans_ej1088_Acetate_op_en,0.pdf?ssbinary=true
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/10-ph-eng.php
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Adypininian sodu E356
Chlorek wapnia E509
Fosforany magnezu E343
Kwas bursztynowy E363
Kwas metawinowy E353
Kwas siarkowy E513
Węglany magnezu E504
Winian wapnia E354
Wodorotlenek sodu E524
Wodorotlenek wapnia E526