« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na biało, Zmętniająca, Nadaje błysk |
Zalecana ostrożność |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Nie powoduje skutków ubocznych w ilości stosowanej do żywności. W kontakcie ze skórą może spowodować podrażnienia. |
Zastosowanie |
Żywność: słodycze, guma do żucia, lukier, galaretki, dżemy, przyprawy, sproszkowane koncentraty napojów owocowych.
Kosmetyki: talk do twarzy, puder do twarzy, kremy z filtrem. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik syntetyczny |
Poza żywnością stosowany również |
Barwienie farb, emalii, plastiku, papieru, włókien, atramentu. |
Metabolizm |
Związek bardzo słabo rozpuszczalny i przez to prawie nie wchłaniany w jelitach. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |