« Powrót do wyników wyszukiwania
Węglan wapnia (E170)
Inne nazwy: Kalcyt, kreda, wapń, marmur, dolomit, koral
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik, Nośnik |
Przeciwzbrylająca, Barwi na biało, Wiążąca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
W nadmiarze może spowodować ból brzucha, zaparcia. W małych dawkach jest nieszkodliwy dla zdrowia. |
Zastosowanie |
Żywność: sok winogronowy, herbatniki, pieczywo, wyroby cukiernicze, cukierki, konserwowe warzywa i owoce, sery dojrzewające (w tym plasterkowane oraz utarte), środki spożywcze uzupełniające dla niemowląt i małych dzieci.
Kosmetyki: puder do twarzy, wybielacze. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik naturalny nieorganiczny |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Usa |
Metabolizm |
Rozpada się do jonów w kwaśnym środowisku żołądka. Część wapnia jest wchłaniana w jelitach, natomiast nawet do 80% jest ponownie przekształcanych do węglanu wapnia i wydalane a kałem. W organizmie większość wapnia jest gromadzona w szkielecie, a jego nadmiar wydalany z moczem. Nadmiar węglanu jest wydalany w postaci dwutlenku węgla z wydychanym powietrzem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nieustalone |
Ciekawostki |
Może być używany także jako suplement diety oraz do wzbogacania produktów spożywczych. |