« Powrót do wyników wyszukiwania

Węglan wapnia (E170)

Inne nazwy: Kalcyt, kreda, wapń, marmur, dolomit, koral

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik, Nośnik Przeciwzbrylająca, Barwi na biało, Wiążąca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W nadmiarze może spowodować ból brzucha, zaparcia. W małych dawkach jest nieszkodliwy dla zdrowia.
Zastosowanie
Żywność: sok winogronowy, herbatniki, pieczywo, wyroby cukiernicze, cukierki, konserwowe warzywa i owoce, sery dojrzewające (w tym plasterkowane oraz utarte), środki spożywcze uzupełniające dla niemowląt i małych dzieci.

Kosmetyki: puder do twarzy, wybielacze.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny nieorganiczny
Kraje w których substancja jest zakazana
Usa
Metabolizm
Rozpada się do jonów w kwaśnym środowisku żołądka. Część wapnia jest wchłaniana w jelitach, natomiast nawet do 80% jest ponownie przekształcanych do węglanu wapnia i wydalane a kałem. W organizmie większość wapnia jest gromadzona w szkielecie, a jego nadmiar wydalany z moczem. Nadmiar węglanu jest wydalany w postaci dwutlenku węgla z wydychanym powietrzem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nieustalone
Ciekawostki
Może być używany także jako suplement diety oraz do wzbogacania produktów spożywczych.
Źródła
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2318.pdf USA:http://www.fda.gov/forindustry/coloradditives/coloradditiveinventories/ucm106626.htm#list4
Podobne z tej grupy
Antocyjany E163
Betanina E162
Czerwień koszenilowa A E124
Glin E173
Karmel amoniakalno-siarczynowy E150d
Kurkumina E100
Kwas karminowy E120
Pektyny E440
Tartrazyna E102
Żółcień chinolinowa E104