« Powrót do wyników wyszukiwania

Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu (E215)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób wrażliwych może wywołać astmę, drętwienie jamy ustnej, pokrzywkę, podrażnienia żołądka Unikać go powinny osoby uczulone na aspirynę.
Zastosowanie
Żywność: żelowe powłoki przetworów mięsnych (parzonych, peklowanych lub suszonych); pasztety, produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, sneksy zbożowe i ziemniaczane i orzechy w polewach, wyroby cukiernicze (z wyjątkiem czekoladowych)
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia, Kanada, Usa
Metabolizm
Estry etylu, metylu i propylu oraz ich sole sodowe są dobrze wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Połączenie esrowe łatwo ulega hydrolizie i wraz z moczem wydalany jest wolny kwas p-hydroksybenzoesowy, a także kwas p-hydroksyhipurowy i inne metabolity.
Dopuszczalna dzienna dawka
10 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia E214, E215, E218 i E219)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/83.pdf
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Australia: http://www.comlaw.gov.au/Details/F2011C00892/Html/Volume_2 USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.8.6E.pdf
Podobne z tej grupy
Butylohydroksyanizol (BHA) E320
Disiarczan sodu E223
Galusan dodecylu E312
Galusan propylu E310
Kwas izoaskorbinowy E315
Kwas sorbowy E200
Lecytyny E322
Lizozym E1105
Ortofenylofenol E231
Wodorosiarczyn sodu E222